İzmir’de Konak Belediye Meclisi’nin temmuz ayı ilk birleşimi tamamlandı. Meclis’te AKP'li Meclis üyesi Nurullah Arık, esnafa vergi indirimi uygulanması konusunda önerge verdi.  Belediye Başkanı Abdül Batur, ülke genelinde ekonomik sorunların yaşandığını, uzun bir süredir belediyeye inşaat ruhsatı almak için başvurunun yapılmadığını ifade ederek, "Belediyenin İller Bankası’ndan aldığı pay, 3 aydır kesintiye uğrayarak bütçeye ekleniyor. İller Bankası payında yüzde 40 oranında bir artış olursa, o zaman bir indirim yaparız. Ama şu anda ayağımızı yorgana göre uzatmak zorundayız" dedi.

Konak Belediyesi temmuz ayı ilk meclis toplantısı, Abdül Batur’un başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısının ilk oturumunda, önerge krizi yaşandı. AKP'li Meclis üyesi Nurullah Arık, esnafa vergi indirimi uygulanması için önerge verdi. Mecliste okunan önergenin ardından konuşma yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ülkede ekonomik sorunların yaşandığını, belediyenin şuanda gelirlerini toplamakta bile zorlandığını, bu nedenle esnafa vergi indirimi yapamayacaklarını söyledi. Belediyenin yatırım yapmak zorunda olduğunu, bunun yanı sıra çalışanların maaşlarının bulunduğunu ve ileriye dönük projelerin olduğunu kaydeden Başkan Batur, "Belediyelerin İller Bankası paylarında yüzde 40 oranında bir artış olursa, o zaman bir indirim yaparız. Ama şuanda kesinlikle böyle bir uygulama yapamayız. İller Bankası paylarımız, yaklaşık 3 aydır kesintiye uğrayarak bütçemize geliyor. Bu bile bizi çok zorluyor. Belediyenin İller Bankası’ndan gelen payı yüzde 20 oranında düştü. Artacağına düşüyor. Bu arada belediyelerin görev sorumluluğu artıyo" dedi.

'İnşaat ruhsatı müracatı yok'

Belediyenin ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğunu söyleyen Abdül Batur, "Son 3 aydır, inşaat ruhsatına müracaat yok. Şuanda her sektörde sıkıntı var. Öte yandan belediyenin görevleri arttığı halde, gelirleri hep azaldı. Kendi mücadelesini kendi yapar hale geldi.  O nedenle bu önergeyi geri çevirdik. Belediye zor durumda değil ama ileriye dönük tedbir almak zorundayız" dedi.

Kafe ve restoran talebi kabul edilmedi

Kordon’da bulunan ve imar planlarında kamusal alan olarak görünen eski binayı alan şirket, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunarak, alanın planlarda özel kültürel tesise çevrilmesini istedi. İmar değişiklik talebini kabul eden belediye, 1/5 binlik planları hazırladı. Konak Belediyesi de, 1/binlik planları hazırladı. Ancak şirketin plan notuna, 'Kafe ve restoran yapılabilir' ibaresini eklemesi, Konak Meclisi'nde tartışma konusu oldu. Tarihsel ve Kültürel Değerleri Koruma Komisyonu Başkanı Ulvi Puğ, "Şirket parsellerden biri ile ilgili SİT kurulundan, 'Kafe ve restoran yapılmasında sakınca yoktu' diye bir yazı almış. Ama bu yazı imar planı geçtikten sonra alınması gereken bir yazı. Her ne kadar şirket bu yazıyı alsa da, burada meclisi bağlayan bir durum söz konusu değil. Biz de 1/5 binlik plana uygun olarak 'müze yapılabilir' talebini kabul ettik ama kafe ve restoran talebini çıkardık" dedi.

'Açıklama yapmasını doğru bulmuyoruz'

AKP'li Hakan Yıldız, 1/5 binlik planlara aykırı bir karar verildiğini, bunun Hukuk Komisyonunca yeniden incelenmesini istedi. Bunun üzerine İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Esra Yılmaz Keskin de, "Evrakı ileten ilgili şirketin yönetim kurulu üyesi sayın Hakan Yıldız’dır. Bu nedenle konu hakkında açıklama yapmasını doğru bulmuyoruz" dedi. Yıldız da, imar tadilatının geçen yıl Konak Meclisi’ne geldiğini, o dönem kendisinin meclis üyesi olmadığını belirtti. İmar planı değişiklik talebi, komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.