Butik müzelerinde açtığı sergilerle İzmirlileri birbirinden farklı sergilerle buluşturan Konak Belediyesi çok özel bir sergiye daha evsahipliği yaptı. Konak Belediyesi’nin Neşe ve Karikatür Müzesi’nde açılan sergide Atatürk’ün şimdiye kadar hiçbir yerde sergilenmemiş karikatürleri görücüye çıktı. ‘Karikatürlerde Atatürk ve Cumhuriyet’ isimli sergi Milli Mücadele döneminin şimdiye kadar araştırılmamış bir yönüne, o yılların mizah basınına ışık tutuyor. ‘Karikatürlerde Atatürk ve Cumhuriyet’ sergisinde araştırmacı yazar İsmail Şen’in 1919 ile 1938 yılları arasında 50’ye yakın yerli ve yabancı mizah yayınından Türkçeye çevirisi yapılarak oluşturulmuş eserler yer alıyor.

ZİYARETÇİLERİNİ HAYRAN BIRAKTI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belki de hiç görülmemiş karikatürlerinden oluşan serginin açılışına başta İzmirli karikatür sanatçıları olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Milli Mücadele kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün o yıllarda yayınlanan karikatürlerin yer aldığı özel seçki büyük beğeni topladı. Cumhuriyeti kuran, devrimlerle bir ulusun kaderini değiştiren büyük devrimci, yeni bir ülke yaratan ve onun ‘ilelebet payidar’ kalmasını sağlayacak alt yapıyı oluşturan büyük devlet adamı Atatürk’ün çizgilerle anlatıldığı sergiyi konuklar hayranlıkla gezdi.



HER BİRİ BELGE NİTELİĞİNDE
Çoğunluğu 1920'li yıllarda yayınlanan dergilerden toplanan Atatürk karikatürlerinden oluşan sergi aynı zamanda Atatürk’ün sanata, sanatçıya, basın özgürlüğüne ve mizaha verdiği değeri de bir kez daha gözler önüne seriyor. Sergide Atatürk’ün boksör, güreşçi veya elinde süpürge ile yerleri süpürürken, bilardo masası başında olduğu karikatürler yer alıyor. Osmanlıca dergilerin yanı sıra yabancı dergilerde yer alan karikatürler Mustafa Kemal Atatürk'ü alışık olmadığımız bir açıdan, çizgilerle mizahi bir şekilde yansıtıyor. Cumhuriyet öncesi yakın tarihimizle ilgili önemli bilgiler veren ve belge niteliğinde olan karikatürlerden oluşan sergi 24 Mayıs tarihine kadar Konak Belediyesi’nin Neşe ve Karikatür Müzesi’nde izlenebilecek.