HABER/ Didar DEMİRCİ - 6 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 'Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ve 'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik' ile kamu diş hastanelerinde çalışan diş hekimleri isterlerse özel sağlık kuruluşlarında kısmı zamanlı çalışabilecek. Öte yandan özel hastaneler de devlet üniversitesi ile yapacakları sözleşmeyle özel hastanenin boş uzman hekim kadrosunda, kadro sayılarının yüzde 20’sini geçmemek üzere belirlenen sayıda profesör ve doçent çalıştırabilecek. Yönetmelik değişikliklerinin hastalar açısından sorun yaratabileceğine dikkat çekiliyor. kamu hastanelerinde randevu sıkıntısı çekilebileceği belirtilirken, yapılacak operasyonlarda da hekimin hastaları kısmi zamanlı çalıştığı özel hastaneye yönlendirebileceği kaydediliyor. Ayrıca kısmi zamanlı çalışmanın süresi ve nasıl denetleneceği de belirsizliğini koruyor.

“MECBUR BIRAKILIYORLAR”

Söz konusu yönetmeliğe ilişkin gazetemize konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını dile getirerek, “Bu yönetmelikle bazı şeyleri zorlaştırıyor ve yasaklıyor. Hastaların hekim seçme özgürlüğü ve tedavi konusunda istedikleri hekime gidip, istedikleri şekilde tedavi olma konusunu ciddi kısıtlıyor. Hekim yönüyle de hekimlerin serbest hekimlik yapma şansını ortadan kaldıran bir durum. Çünkü özellikle cerrahi branşta veya dahili branşta olup da bazı uygulamalı işlemleri hastanelerde yapmak isteyen hekimlerin bunu serbest hekim olarak gidip herhangi bir özel hastanede yapmasını pratik olarak yasaklıyor” sözlerini kaydetti. Düzenlemenin hastaların kamu kurumlarında ya da özel hastanelerde muayene olmasından başka seçenek bırakılmadığını aynı şekilde hekimlerin de özel muayenehanelerinin işlevsizleştirildiğini dile getiren Kaynak, “Bu tür düzenlemeler, serbest çalışmak isteyen hekimin, hekimlik yapma olanaklarını ortadan kaldırıyorlar. Bunu yapmasının sebebi ise devlet hastanelerinin çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle çok kan kaybediyor olması” ifadelerini kullandı.

“ÖZELE DEĞİL KAMUYA DESTEK OLUN”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz da düzenlemeye ilişkin tepki gösterdi. Söz konusu yönetmelik değişikliğinin sağlıkta dönüşüm programının bir getirisi olduğunu belirten Batmaz, kamucu sağlık hizmetlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade etti. Enflasyon ve ekonomik krize dikkat çeken Batmaz, “Sağlık bakanlığının sağlıkta dönüşüm programında kamusal sağlık hizmeti yavaş yavaş ortadan kaldırılıp özel sektörün beslendiği, özel sektöre halk sağlığının peşkeş çekildiği bir durumu bizlere gösteriyor. Bu sağlık sistemiyle hareket etmek artık olanaksız durumda. Çünkü vatandaşlar özellikle de enflasyonun ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği, giderek enflasyonun artığı böyle bir süreçte özel hastanelerden özel kurumlardan sağlık hizmeti almak tercihi olamıyor. Sağlık Bakanlığı’nın yarattığı özel hastaneye gidin teşvikleri de bu noktada altı boş ve bir isyana dönüşecek” mesajını verdi. Batmaz, sağlık sisteminin her geçen gün kötüye gitmesi sonucu sağlıkta şiddet olaylarının da artığını vurguladı. Yönetmeliğin kaldırılması gerektiğinin de altını çizen Batmaz, “Kamu hastanelerine hem ekonomik desteğin artırılması hem de atamaların hızlıca yapılması gerekiyor” dedi.