İnsanoğlunun en zayıf noktalarından biridir umut. Bir insanın umutlarını bilirseniz onu kandırmanız çok kolay olur. Umutları, insanın yumuşak karnıdır. Geçmişte insanların iyi bir gelecek umutlarını kullanarak köşeyi dönen çok uyanık oldu.

Daha iyi bir gelecek için yurtdışına gitmek isteyenlerin paralarını alıp onları olmadık yerlerde kaderlerine terk edenler, güçlükle biriktirdikleri paraları daha yüksek faiz ile değerlendirmek isteyenleri dolandıran bankerler, içinde mutlu bir şekilde yaşamak için kendine ait iki göz odası olan bir ev sahibi olmak isteyenlere kendilerinin olmayan arsaları satıp ortadan kaybolanlar... Bu örneklerin en uç noktası da umutlarının peşinden İstanbul’a gelen saf köylü vatandaşımıza Boğaz Köprüsü’nü satmaktır sanırım (Bkz. Kemal Sunal filmleri).

***

Artık zaman değişiyor, teknoloji gelişiyor. Umut tacirleri de yeni çağa ayak uyduruyor. Titanla başlayan yeni dönem, internet tabanlı saadet zincirleriyle devam ediyor. Umut tacirleri artık internet üzerinden saadet zincirleri kurmaya çalışıyorlar.

İnternet ile haşır neşir olan birçok kişi şöyle sitelerle karşılaşmıştır mutlaka; evinden para kazan, oturduğun yerden para kazan, yatarak para kazan, amuda kalkarak para kazan vs. Bu sitelerin sahipleri öncelikle kendilerinin internetten nasıl para kazandıklarını bazı belgelerle! kanıtladıktan sonra sizlerin de bu paraları kazanabileceğinizi söylerler. Bütün bildiklerini size de öğretecek kadar paylaşımcıdırlar. Tabi küçük bir ücret karşılığı. Bu e-kitapların fiyatları muhtelif. Bu kitapları satanların size öğretmeyi vaat ettikleri yöntem bizzat kendilerinin e-kitaplarını sattıkları yöntemdir. Araya para kazandırmayan ve/veya yüksek yatırım gerektiren ya da Türkiye’de hiç işe yaramayacak birkaç yöntem de sıkıştırıverirler. Hani kitap dolu görünsün diye.

Ücretini ödeyip kitabı aldığınızda size ilk öğrettikleri, satın aldığınız kitabı başkalarına nasıl pazarlayacağınızdır. Satış ortaklığı sistemine dayalı sitelerde satışa sundukları kitaplarını satarsanız size yüzde 70’e varan komisyon vereceklerini söylerler. Bu komisyonu verirler de. Ama kitabı satabilirseniz. Özetle o e-kitaba ödediğiniz parayı yine o e-kitabı satarak çıkarmaya çalışırsınız.

***

Tek cümle ile özetlersek; e-kitapta öğrettikleri yöntemi kullanarak size kitap satıyorlar. Onların kendi e-kitaplarını nasıl sattıklarını, hangi yöntemleri ve mecraları kullandıklarını iyi analiz ederseniz o kitabı almanıza gerek kalmaz. Yok “ben tembelim, uğraşamam” diyorsanız, o halde kitabı alın ve kitaba ödediğiniz parayı çıkarmak için uğraşın.