Akatalpa, Berfin Bahar, Bireylikler, Çağdaş Türk Dili, Çinikitap, Deliler Teknesi, Edebiyat Nöbeti, Eliz, Ekin-Sanat, Gökkuşağı, Güney, Günizi, Hayal, Hece, Ihlamur, İnsancıl, Lacivert, Nif Sanat, Sincan İstasyonu, Patika, Sözcükler, Sunak, Şehir, Üvercinka, Varlık, Yaşam Sanat…

Yazıları, şiirleri, öyküleri, denemeleriyle yazın yaşamımızı donatan, renklendiren, aydınlatan yazın, sanat, ekin, düşün dergilerinden ilk aklıma gelenler.

Ulaşamadığım, göremediğim başka dergiler de vardır elbette.

Küresel salgın sürecinde basılı olarak özveriyle, dayançla, dirençle yayımlarını sürdürüyorlar. Kutluyorum bu dergiye emek verenleri, alkışlıyorum.

Bir yıldır ayrılmadığım, salgın süreciyle yaşamımı geçirdiğim Gerence’ye ulaşan bir dergiden söz etmezsem olmaz.

Sarmal çevrim

Ocak 2018’de ilk sayısı yayımlanan, Mart – Nisan 2021’de görseli, baskısı, içeriği ile doyurucu bir dergi olarak raflarda yerini alan bir dergiden “Sarmal Çevrim”den söz edeceğim.

“Yolumuzu gerçekçi dünya görüşü, gerçekçi estetik aydınlatıyor, aydınlatacak. Tercihimiz bu olacak; oradan yürüyeceğiz. Böyle bir edebiyatın mirasıyla koyuluyoruz işe.” diyerek yola çıkan Sarmal Çevrim’in sahibi Bülent Elitok. Genel Yayın Yönetmenliğini 19. sayıdan beri deneyimli, usta bir dergici Duran Aydın yürütüyor.

20. sayının kapağını açar açmaz Öner Yağcı’nın “68’in Edebiyatı, Tiyatrosu, Sineması, Müziği” üzerine kapsamlı yazısı göze çarpıyor. Okunması gereken özenli bir yazı.

Bu sayının dosyası gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam üzerine. Ahmet Özer, İbrahim Demirel, Halit Payza, Muzaffer Akyol‘un Otyam’la ilgili yazıları yer alıyor.

Bir dönemin okunan, izlenen ve özlenen eleştirmeni Mehmet Yaşar Bilen’i de yeniden dergilerde görmek sevindirici. Bilen’in Sarmal Çevrim’de Talat Avcı’nın “Şiiridye” kitabı üzerine yazdıklarını zevkle okudum.

İzmir’den Hüseyin Yurttaş, Selami Şimşek, Atila Er,Mevlüt Kapan şiirleriyle; Bilsen Başaran, Gülseren Engin, Dizdar Karaduman, Hasan Efe, Zeki Kırhan, Canan Gürtunca Sanlı yazılarıyla da merhaba dediler bana.

Duran Aydın bir süredir “haiku” türünde kısa, özlü şiirleriyle dikkat çekiyor: “Annemde sönerdi / Akşam işten dönünce / / Babam korkusu”

Nicedir şiirlerini göremediğim şair Ozan Telli’nin 4 şiirini ilgiyle okudum. Selami Şimşek’in “Sönmeyen Işık” şiiriyle büyülendim. “Gördüm ki evren sonsuz, / kaygılı düşünceler gibi sonsuz / Tanrı her yerde / Ve üstünde her şeyin!”

Atila Er de boş durmayan şairlerden. “yalancı kuşlar havalanırdı düş bahçelerimizden” diyor.

Gülseren Engin’in, Esin Ulutaş’ın öykülerini de okumadan geçmek olası değil.

Halil Şahan’ın Vedat Yazıcı’yla yaptığı söyleşi de bir başka güzel.

Aslında yerim Sarmal Çevrim’den alıntı yapılacak, değerlendirilecek şiir ve yazı çok; ama yerim dar!

Sanal dergicilik

Bilgisunar (internet) her alanda olduğu gibi yazın alanında da kendini duyumsatıyor. Sanal ortamda çok sayıda yazın-sanat dergileriyle buluşuyoruz.

Kuşkusuz bir derginin kağıda basılmak dışında tüm özelliklerini taşıyan belgelikleri, yazınsal ürünleri sanal ortamda okumak da ilgi görüyor.

Basılı olanı okumak, mürekkep kokusunu içine çekmek, göz göze gelmek, dokunmak elbette farklı, önemli; ancak teknoloji olanakları, koşullar öylesine büyüleyici, çekici ki onlardan uzak kalmak olası değil.

Kağıt üzerine basılmasalar da sanal olarak okunan, okur kitlesi bulunan bu dergilerin katılımcıları da az değil.

Ben dergileri kucaklamaktan yanayım yine de…

Yakınımdan, İzmir’den üç örnek versem… Mehmet Büyükçelik’in Silgi, Nihat Yıldız’ın Ege Sanat, Yaşar Özmen’in Şiir Sarnıcı…