Yazınsal ürünler; şiir, öykü, deneme, eleştiri, günce, söyleşi… Bunları üretenlerin okura açılan penceresidir dergiler.

Yazın ortamının nabzını tutmaları açısından duyarlıdır. Bir bakıma dergiler yazınsal ürünlerin mutfağıdır dersek abartmış olmayız.

Şimdi anılarımızda yer alan, bir çoğunu heyecanla izlediğimiz Varlık, Kaynak, Yeditepe, Yeni Ufuklar, Yaprak, Mavi, “a”, Ataç, Yeni Dergi, Şiir Sanatı, Yordam, Papirüs, Oluşum, Türkiye Yazıları, Sanat Emeği, Yazko Edebiyat, Adam Sanat, Kıyı, Seçilmiş Hikâyeler, Dost, Yelken, Soyut, Yansıma, Oluşum, Çağrı… gibi yazın dergilerini unutabilir miyiz?

Günümüzde de yayımını sürdüren Akatalpa, Berfin Bahar, Caz Kedisi, Çağdaş Türk Dili, Çayyolu, Çinikitap, Deliler Teknesi, Edebiyat Nöbeti, Eliz, Gökkuşağı, Hayal, Lacivert, Patika, Sincan İstasyonu, Sözcükler, Şehir, Şiirden, Yaşam Sanat… gibi dergiler de değerlerimiz elbette.

***

İlk şiirimin yayımlandığı dergiler benim için bir başka anlam taşır. Hele 1966 yılında Çele Dergisi’nin künyesine işlenen “Yazı İşleri Müdürü Oğuz Tümbaş”ı, 1967-69 arası Sorumlu Yönetmen olarak emek verdiğim Meltem Dergisi’ni de unutmam olası mı?.

Bugün de yazın, sanat dergilerini izlemekten, yazmaktan ayrı bir tat alırım. Kitaplığımda dünden bugüne çok sayıda dergi yerini korur. Onlara dokunmak, sayfalarında gezinmek eski dostlarımla buluşmak gibidir.

***

Geçtiğimiz hafta İzmir’de dergiciliğin işliğinde bulunmuş yazın emekçisi dostlarla buluştuk. Buluşmayı öneren yine bir dergi sevdalısı, Karşı Edebiyat’ın yayımına emek veren, eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen’di. Sarmal Çevrim Dergisinin sahibi Bülent Elitok da bu öneriye, çağrıya uyup Bursa’dan geldi.

Yıllar önce Karşı Edebiyat’ın kuruluşunda da görev alan, Bilkent Üniversitesi’nin 4 Mevsim Dergisi’ni yöneten, yazın yaşamımıza önemli katkılar sunan Kıyı Dergisinin sanat yönetmenliğini üstlenen şair Ahmet Özer, dergicilik üzerine ne güzel sözler etti o gün. Sarmal Çevrim’in de geleceğe kalıcı bir yazın dergisi olması bağlamında öneriler sundu.

Sarmal Çevrim’in 19. sayısından (Ocak-Şubat 2021) bu yana Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Duran Aydın da Adana’dan otobüse atlayıp İzmir’de soluğu almıştı. Ayağının tozuyla da Konak’ta toplandığımız salona yetişmişti.

Duran Aydın bir dergi delisi adam! Genç yaşından bu yana yönettiği dergiler Koza, Düşün, Akdeniz, Söylem, Turunç, Çağdaş Yaşam, Yaşam Sanat. Şimdi de Sarmal Çevrim… Devingen, işlevsel, çağdaş, yenilikçi, düzeyli bir “edebiyat ve kültür dergisi” olarak Sarmal Çevrimi daha ötelere taşımak için uğraş veriyor.

Bedri Karayağmurlar hem ressam hem öğretim üyesi hem şair olarak dergilere değerle, sevgiyle bakar. Yazar, sorumluluk alır. Mutfağında bulunduğu, yazı kurulunda görev aldığı dergiler Soluk (Ankara 1971), Dönemeç, Mavi Derinlik, Ünlem, Ege Sanat, Kidonya (Ayvalık). O da Ayvalık’tan koşup gelmişti bu toplantıya.

Ya Ruhtan Yazıcı… Sıkı bir dergi belgeliğine sahip. Kuşadası’ndan gelip toplantıya katıldı. Eşi Ruşen Yazıcı da toplantı boyunca kamerasıyla görsel bir belgesele imza attı.

Dincer Günday, dergi belgeliği olan iyi bir dergi okuru. Bir kaç kitaba da imza atan değerli bir yazın dostu. Ergin Günçe’nin, Ece Ayhan’ın da Mülkiyeden arkadaşı.

Asım Öztürk İzmir’de Küçücük, Dönem, Ortaklaşa, Yanıt dergilerini çıkaranlar arasında yer alan, geçmişten bugüne dergilere ürünleriyle katılan bir yazı emekçisi. Yararlı bilgilerle, önerilerle renk kattı toplantıya.

Şair Selami Şimşek dergi mutfağında yer almasa da iyi bir dergi okuru. Usta işi şiirleriyle yazdığı dergileri aydınlatıyor.

***

Dergilerle ilgili yazılarımı zaman zaman sürdüreceğim. Öyleyse çok okunsun, uzun yaşasın dergilerimiz…