Sanatı, yazını, kültürü önceleyen, bu bağlamda ünlü ünsüz yazarların, şairlerin görücüye çıktığı, buluştuğu yazın ve sanat dergilerini 60 yıldır sevgiyle alırım, okurum, paylaşırım.

20’li yaşlarda Çele ve Meltem dergilerinin de sorumluluğunu üstlenmiş, emek vermiş bir kişi olarak, dergilere olan sevgim hiç eksilmedi. Dergi çıkardığımız yıllarda ülkemizdeki yazın-sanat dergilerinin çoğu bize gelirdi. Biz de o dergilere gönderirdik dergimizi. Böylesine bir iletişim dostluğumuz vardı dergilerle.

Günümüzde dergi çıkarmak büyük kahramanlık. Salt dergiler değil elbette; kitaplar, gazeteler için de aynı durum söz konusu. Kâğıt, mürekkep, baskı, cilt, tasarım, dağıtım, kargo giderleri çılgınca artıyor. Dergi sürdürümcüleri zorlanıyor. Böyle olunca, dergi ederleri de okur bütçesini çok etkiliyor.

Varlık gibi kurumsallaşmış, uzun ömürlü bir dergininbile haklı çığlığını duymamak olanaksız. Aynı sıkıntı Akatalpa, Berfin Bahar, Çağdaş Türk Dili,  Edebiyat Nöbeti, Eliz, Ekin Sanat, Deliler Teknesi, Hayal, İzmir-İzmir, Klaros, Lâcivert, Patika, Sincan İstasyonu, Sarmal Çevrim, Sözcükler, Şehir, Şiiri Özlüyorum, Yaşam Sanat… gibi tüm yazın-sanat dergileri için de geçerli.

Bu gidişle gerek dergilerin gerekse kitapların yayınında aksamalar, kapanmalar yaşanabilir.

 Dergiler yaşasın, kitaplar yayımlansın istiyoruz. Gücümüz yettiğince, koşullarımız elverdiğince dergilere destek olmanın, kitaplar almanın önemine, gereğine inanıyoruz. Devletin ilgili bakanlığının da bu bağlamda dergilere, kitaplara sahip çıkması, desteklemesi gerekmez mi?

 ***

Varlık Dergisi’nin Mart 2022 sayısını alınca, duygulandım. Sina Akyol’un İlhan Berk’le ilgili bir yazısı var. Demek geçtiğimiz aylarda göndermiş dergiye. İçim burkularak, hüzünle okudum.

Yine Sina’nın 15 Ocak 2022’de yitirdiğimiz İsmail Mert Başat’la ilgili yazısını da Sincan İstasyonu’nda (Mart-Nisan 2022,sayı118) okudum. Tanışmalarını, komşuluklarını, dostluklarını öykücüklerle anlatmış. Ne bilirdi ondan kısa süre sonra bu dünyadan göçeceğini!

"Ben mi, maşallah domuz gibiyim, ama yetmiş bir yaşımı bitiriyorum."

Ben de ona ne zaman nasılsın diye sorsam aynı yanıtı alırdım. "Domuz gibiyim vallahi!”

Günce gibi yazılar… Şimdi ikisi de buluştular o sonsuzluğun evreninde…

 ***

Sarmal Çevrim: Bursa her zaman dergi yayıncılığında atak bir kenttir. Bildiğim kadarıyla Akatalpa, eliz, Çini Kitap ve Sarmal Çevrim’le dergiler dönencemize değe ve anlam katıyorlar. Bülent Elitok, Nuri Demirci, Fehmi Enginalp, Hilmi Haşal, Şaban Akbaba, Şükrü Bilgiç,Elif Akpınar Ramis Dara dostlarımı bu inatçı ve ısrarcı dergi kahramanlıklarını, emeklerini kutluyorum.

Çağdaş Türk Dili: Dil Derneği’nin 34 yıldan bu yana çıkardığı dil ve yazın dergisi. Sevgi Özel’in sahipliğinde ve Ertuğrul Özüaydın’ın sorumlu yönetmenliğinde çıkan Türk Dili’nin Ahmet Kocaman, Yusuf Çotuksöken, Öner Yağcı, Hidayet Karakuş gibi seçkin bir yazı Kurulu var.

Lacivert: Ankara’dan 18 yıldan beri ses veren öykü ve şiir dergisi Lacivert. Sahibi Tümay Çobanoğlu. Yayın Kurulu da kadın yazarlardan oluşuyor. Ömrü uzun olsun.

Patika: Genel yayın Yönetmenliğini Ertuğrul Özüaydın’ın yürüttüğü Patika’da 29 yıldır yayın yaşamında. İlgiyle, beğeniyle, sevgiyle izlediğim bir dergi Patika.

Sincan İstasyonu: Abdülkadir Budak, genç yıllarından beri şiirin, yazının ve dergiciliğin simge adlarından. Yanlış bilmiyorsam Sincan İstasyonu Dergisini 15 yıldan bu yana aksamadan okurlarına ulaştırıyor.

İzmir-İzmir: Tufan Atakişi’nin 27 yıldır yayımladığı kent kültürü ve sanat dergisi “İzmir-İzmir”i unutmak olası mı? Alkışlıyorum… Bence İzmir, yazın-sanat dergileri bağlamında oldukça geride kaldı! Yakışmıyor doğrusu…