Geçtiğimiz günlerde bir dostum üniversite üçüncü sınıftaki oğlunun yurt dışına çıkmak istediğini anlattı uzun uzun. Baba dertli, oğlunu zor ikna etmiş. Oğluna sorarsan o da kendi cephesinden haklı. Okulu bitirince iş bulma garantisi yok.

***

Yapılan araştırmalarda Türkiye’nin en büyük sorunu ekonomi ve işsizlik. Gençler neden yurt dışını tercih ediyor? Çünkü üniversite mezunlarının yüzde 35’i işsiz. İş bulanlar da asgari ücretle çalışmak zorunda.

Türkiye’de eğitimlerini devam ettirmek için yurt dışını seçen gençlerin sayısı günden güne artıyor. Her yıl yaklaşık 100 bin öğrenci eğitim için yurt dışına gidiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 27.4 ile rekor düzeye ulaştı. Üniversite mezunlarında işsizlik oranı ise son bir yılda yüzde 14’ten yüzde 15.2’ye yükseldi. Rekor seviyede olan işsizlik ve eğitim sistemine olan güvensizlik, gençleri ve ailelerini yurt dışını seçmeye itiyor. Yurt dışına çıkan öğrencilerin yüzde 72'si Türkiye'ye dönmek istemiyor. Gençler ne yapsın? Onlar, gelecek kaygısıyla yurtdışı eğitime yöneliyor. Beyin göçü ülkemizin geleceğini tehdit eden büyük bir sorun. Beyin göçünde çok önemli bir konu da hekimlerimiz.

Yurt dışına çıkan doktor sayısı katlanarak artıyor. Pandemi koşullarına rağmen 2021'in ilk beş ayında yurt dışına giden doktor sayısı 400'ü geçti. Doktorların favori ülkesi Almanya ve İngilizce konuşulan ülkeler.

Almanya'ya gitmek isteyen doktorların oluşturduğu grup 3 bin kişiyi buldu. Eskiden mesleğin başındaki bir doktor kendisine rahatlıkla bir araba alırken şimdi sıfır bir arabayı veya evi alamıyor. Bunca fedakarlığın maddi bir karşılığı yok.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'de kalıcı oturma ve çalışma imkanı sağlayan yeşil kart) başvurusu kabul olan gençlerin sevinç çığlıkları attığını ifade etti: “Bu gece gözüme uyku girmedi. Eminim sizlerin de gözüne uyku girmiyor. Sizinle oturup dertleşmek istedim. Gençleri bu noktaya kimler getirdi. Gençleri ülkeyi terk edecek hale kimler getirdi. Çok üzgünüm, emin olun çok üzgünüm. Sizden biraz sabır istiyorum. Elinizden alınan tüm hakları size iade edeceğim. Tamamını telafi edeceğim.Vallahi de billahi de telafi edeceğim. Ülkenizde kalın, biz sizi seviyoruz."

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.