İki gün sonra Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü. Ne yazık ki tablo acı ve ürkütücü. Çünkü uyuşturucu ile tanışan çocuk yaşı 10’a inmiş.

Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldık .Binlerce çocuk uyuşturucu kullanmak ya da satmak suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Uyuşturucu kullanmak ya da satmak suçlamasıyla çocuklar hakkında açılan dosya sayısı 5 bine ulaştı.

Çocuklar suça sürüklenme, madde kullanımı gibi konularda hedef kitle haline geldi.

Uzmanlar, 16 milyondan fazla öğrencinin eğitim gördüğü okulların çevrelerinin en önemli pazarı oluşturduğunu belirterek önlem alınmasını istediler.

***

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Profesör Erol Kahveci, Türkiye'de bağımlı çocuk sayısının arttığını hatırlatarak suça sürüklenme ile güvenlik birimlerine getirilen 115 bin çocuktan 10 bin’den fazlasının uyuşturucu, uyarıcı madde kullandığı, sattığı veya satın aldığının belirlendiğini söyledi: “Çocukların yüzde 41.9’unun bağımlılık yapan madde kullandığı ortaya çıktı. Çocukların yaklaşık 4 bin 500’ünün esrar, 213’ünün bonzai,118’inin eroin ve 117’sinin de hap kullandığı anlaşıldı. En acısı da 11yaş ve altındakilerde uyuşturucunun yaygın olması düşündürücü. Veriler sadece emniyet birimlerine yansıyan vakalar. Yaşananlar buzdağının görünen kısmı. Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde hem hedef hem de transit ülke konumuna alındı. Genç nüfus özellikle sosyal anlamda bir kimlik arayışı içinde. Ekonomik durum, eğitim ve sosyal çevreden kaynaklanan sorunlara çözüm yolları bulma konusunda deneyimsiz olmaları onları uyuşturucu madde kullanmaya daha eğilimli kılıyor.”

***

CHP Tekirdağ Milletvekili doktor Candan Yüceer de artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekerek konunun artık bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini belirtti: “Dünya uyuşturucu trafiğinden en büyük zarar gören ülkelerden biriyiz. Transit ülke konumunda olan ülkemizde yasadışı yollarla uyuşturucu maddelere ulaşım kolaylaştı. Erişimin kolaylaşmasıyla uyuşturucu kullanımının da arttı. Uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşması ve genç yaşta kullanımı geleceğimiz olan gençler üzerindeki en büyük tehditlerden biri. Bunun için uyuşturucu bağımlılığına karşı ülkece etkin bir mücadele izlenmesi gerekiyor. Bu sebeplerle konunun nedenlerinin ve çözüm yollarının araştırılması için Meclis’i göreve çağırıyorum.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.