Travel Turkey İzmir-15. Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi 2-4 Aralık 2021 tarihleri arasında binlerce profesyoneli İzmir'de buluşturdu. Saadet Erciyas, Travel Turkey İzmir izlenimlerini 9 Eylül okurları için yazdı

İzmir’de turizm profesyonellerinin büyük bir heyecanla beklediği 15. Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi kısaca “Travel Turkey İzmir” 2-4 Aralık 2021 tarihleri arasında yapıldı. Oldukça kalabalık ve hareketli görünen fuar, acentaları, otelcileri, turizm yatırımcılarını, ülkemizin, kentimizin turizm ve kültürüne ilişkin yol haritasını çizen yöneticilerini ile seyahat yapmayı, yeni yerler görmeyi özleyen ziyaretçileri de çekti Gaziemir'deki Fuar İzmir'e.

Geçtiğimiz yıllarda Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi gibi etkinlikler eşlik etmişti Travel Turkey’e. Bu yıl A ve B hollerinde düzenlenen 15. Travel Turkey’in yeni yol arkadaşı C holünde yer alan ve İzmir’de ilk kez düzenlenen TTI Outdoor - Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı oldu.

Pandemi öncesi 2023 yılı için “50 milyon turist, 50 milyon dolar gelir” hedefiyle hareket eden sektör yöneticileri iki yıldır hayatımızın içinde olan pandemi nedeniyle yeni ve erişilebilir hedeflerini anlattı fuarın açılış konuşmalarında.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, yıl sonu hedeflerini 29 milyon ziyaretçi 24 milyar dolar gelir olarak açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise geçtiğimiz haftalarda Dikili’de bir mağarada 14 bin yıl öncesine dair kalıntılar bulunduğunu anımsatarak, “Bununla birlikte hepimizin ezberi şaştı” dedi. Soyer, “Genelde 8 bin 500 yıllık bir tarihten bahsederdik, şimdi 14 bin yıllık bir tarihten bahsetmeye başlayacağız. İklimiyle, tarihsel birikimi ile olağanüstü bir coğrafyada yaşıyoruz. Potansiyelin farkındayız ve bunu elbirliği ile başaracağız” diye konuştu.

UMUT VE TEMKİNLİLİK

Valiliklerin, kalkınma ajanslarının temsil edilmediği, daha çok belediyelerin katıldığı, Mardin, Gaziantep ve Kars’ın yokluğunun hissedildiği, yaşayan insan hazinesi sanatçıları, unutulmaya yüz tutan meslekleri, sanatları ve ustaları göremediğimiz renkleri biraz eksik bir fuardı bu yılki Travel Turkey Fuarı. Yine de iki yıldır hayatlarımızı değiştiren pandemi sonrası gerçekleşen yüz yüze fuar sektörün umutlarını tazeledi, yeni yol haritaları çizilmeye çalışıldı.

Pandeminin yarattığı sis ve pus nedeniyle tüm dünyada turizmcilerin önünü görmekte zorlandığı şu dönemde Avrupalı turizmcileri, onların ülke standlarını göremedik haliyle fuarda. Ziyaretçiler fuara stand açarak katılan kardeş ülke Kosova, Filipinler ve Uganda ile idare etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise Cittaslow ağına katılan beş kentiyle çıkarma yaparak dikkat çeken ülke oldu.

Medikal firmaların yoğun ilgisinin sadece sağlık turizmi ile ilgili olmadığını, uçuşu olan konuklara PCR testi ile “sadece bir dakikada sonuç veren” antijen testlerini “fuara uygun fiyatlara” yaptıklarını öğrendik.

Kurum temsilcilerinin, “Bu yıl şöyle bir bakalım ne olacağına dedik ve stant açmadık” söylemiyle sektörlerinden temsilcilerin açtığı standlarda iş bağlantısı yapmaya çalıştığı temkinli, 2021’nin yol haritasını “umutla” hazırlamaya çalışırken meslektaşlarından fikir aldığı ve dostlarla özlem giderilen bir fuar oldu 15. Travel Turkey Fuarı.

Uğradığımız standlara ilişkin izlenimlerimizi, İzmir’e konuk gelen ziyaretçilerin görüşlerini geçmiş yıllarda olduğu gibi paylaşmak isterim bu yıl da…

Acentaların, hava yolu şirketlerinin, otellerin, birliklerin, turizm eğitimi veren üniversitelerin, kurumların katıldığı hol olan B holünde en büyük standlardan biri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standıydı. Geçmiş yıllarda ağırlıkla İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı standın tüm konsepti Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından belirlenmiş.

Fuarda yaklaşık 10 yıldır aynı standda yer alan İzmir Palas ve Kilim Otelleri’nin sahibi Ahmet Kilimci ile görüştük. Kentte 1927 yılından bu yana otelcilik hizmeti veren bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Ahmet Kilimci, “Giderek önümüzü görmekte daha çok zorlanıyoruz. Pandemi döneminde yine de iyi bir sezon geçirdiklerini dile getirirken, “Travel Turkey Fuarı’nın bu koşullarda düzenlenmesi çok değerli. Zor dönemler yaşıyor sektör, ama bunu da aşacağız” diyor. 

Kosova standının önünde karşılaştığımız Meris Tur’un sahibi, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Güleç, fuardaki kalabalığın kendisini şaşırttığını söylüyor. Bu yıl Kosova’yı ağırlamaktan mutlu olduklarını ve Kosova Turizm Birliği ile işbirliği anlaşması yaptıklarını anlatan Güleç, "Yurt dışına baktığımızda doğru dürüst ülke yoktu. Avrupa yoktu. Bize, İzmir’e faydası oldu mu, olacak mı açısından bakarsak, hayır olmadı" diyor.

“Yurtiçi bazında bakarsak, fuarda Mardin, Gaziantep ve Kars’ın standı yoktu" diyen Filiz Güleç, "Bu çok önemli. ‘Bu üç şehir turizmde yeterince pay aldılar, doydular mı acaba?’ diye düşündüm. En fazla talep alan şehirlerdi bunlar son beş yılda. Standları yoktu, ama bu üç ilden arkadaşların hepsi buradaydı. Valilikler bir stant açmamış bu yıl" diye ekliyor. Güleç, fuara ilikin izlenimlerini, "Bu fuarın en önemli katkısı insanlar birazcık moral buldu. Birbirleriyle konuştu, rahatladı. Önümüzdeki döneme ilişkin her şey çok belirsiz” sözleriyle tamamlıyor.

Travel Turkey’e yıllardır katılan, öte yandan yurt dışındaki turizm fuarlarını da yakından izleyen Çeşme Boyalık Otel’in Genel Müdürü Orhan Belge’nin hem fuara hem turizm sektörüne yönelik bakışı olumlu. “İki senedir ara vermiştik ama bu fuarda bir dakikamız boş geçmedi” diyen Belge, sektör temsilcileriyle, acentalarla verimli görüşmeler yaptıklarını, hatta fuarda geçmiş yıllarda görmedikleri acentaları gördüklerini belirtiyor. 2022 yılına ilişkin erken rezervasyonların umut vaat ettiğini belirten Orhan Belge, dış pazarda da iyi bir sezon yaşayacaklarının ipuçlarını aldıklarını söylüyor.

KKTC'NİN CİTTASLOW KENTLERİ

Travel Turkey’e Cittaslow temasıyla katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin standı, bu yıl dikkat çeken standlardan biriydi. KKTC Cittaslow Ağı Teknik Koordinatörü Münevver Ebedi ile yaptıkları çalışmaları konuştuk. KKTC’nin 2013 yılında Yeniboğaziçi, 2015 yılında Lefke, 2016 yılında Mehmetçik, 2018 Geçitkale ve 2019 yılında Tatlısu belediyelerinin katılmasıyla birlikte Cittaslow ağının bir parçası olduğunu belirten Ebedi, KKTC’nin uluslararası olarak tanınırlığı olmasa da Cittaslow kentlerinin ağdaki tüm ülkeler tarafından tanındıklarını söylüyor. Münevver Ebedi, KKTC’de çalışmaların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Cittaslow Kuzey Kıbrıs Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge’nin çabasıyla başladığını anlatıyor. Kuzey Kıbrıs’ta “Yavaş Şehir” ağına katılan kentlerin henüz turizmden yararlanabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ise Rum tarafında henüz hiç Cittaslow kent bulunmadığına dikkat çekiyor. Öztaş, “İlk kez Kuzey Kıbrıs’ta oldu böyle bir çalışma. Bu çok önemli” diyor. Hasan Öztaş, her köyde bir festival çalışması yapıldığını, zeytin, üzüm, tohum takas festivallerine katılımın yüksek olduğunu belirtiyor.

HATAY BOTANİK EXPO

Fuar İzmir’in A holünde ilgimi çeken büyük standlardan biri de Hatay Büyükşehir Belediyesi standı oldu. İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, klasik söylemle “çan, ezan ve hazan” seslerinin bir arada yaşadığı kadim kentte bu yıl Aralık ayında yapılması planlanan EXPO’21 Hatay etkinliği pandemi nedeniyle 2022 yılı Nisan ayına ertelemiş. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla düzenlenecek etkinlik bir botanik EXPO’su.

KÜLTÜRÜN GERİDE KALDIĞI FUAR

Geçmiş yıllarda Travel Turkey Fuarı’nda hem İzmir’den hem de Türkiye’nin farklı illerinden yok olmaya yüz tutan sanatların temsilcileri ağırlanır, özellikle genç ziyaretçilere ülkemizin ve kentimizin kültürel mirası tanıtılır, yapılan eserler sergilenirdi. Bu yıl fuarda böylesi çalışmaların çok az olduğunu gördüm.

Fuarda görebildiğim sanatçılardan birisi İzmir’den “folklorik bebek tasarımcısı” Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk El Sanatları Sanatkarı Emine Polat oldu. Polat 2004 yılında kitre bebek yapımına başlamış, el sanatları alanında usta öğretici olarak kazandığı 24 yıllık bilgi ve birikimini kitre bebeklere aktarmış. Türkiye’nin yedi bölgesinden geleneksel giysileriyle tasarlanmış 160’a yakın bebeği standında ziyaretçilere tanıtıyordu Emine Polat. “En büyük dileğim bu bebeklerin bir müzede sergilenmesi” diyor. Her biri bir kültür mirası, değerli ve ince bir işçilikle hazırlanan bebeklerin fiyatı 300 liradan başlıyor. Ailelerin yabancı markalı bebeklere verdiği fiyatları düşününce “Bu emek karşısında az bile” diyor insan.

OUTDOOR FUARI

Bu yıl Fuarİzmir’de 15. Travel Turkey Fuarı’yla eş zamanlı olarak İzmir’de ilk kez TTI Outdoor Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı düzenlendi. Pandemiyle beraber giderek artan doğayla iç içe ve kalabalıklardan uzak tatil anlayışı bu fuarın düzenlenme nedenlerinden. Fuar İzmir’in C holünde halka ücretsiz olarak düzenlenen fuarda teknelerden, kamp malzemelerine, bisikletlerden farklı niteliklerde karavanlara kadar çok farklı ürünler sergilendi.

Türkiye’de bir ilk: Meslek lisesinden karavan

Fuardaki bir motokaravanın üzerinde “Çiğli 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” tarafından yapıldığını belirten küçük afiş görüyoruz. Okulun Müdürü Oya Adataş, turizm sektöründe pandemi sonrası eğilimlerin değiştiğini, “Karavan sektörüne neden yetişmiş eleman olmasın” diyerek yola çıktıklarını anlatıyor. Adataş, meslek lisesinde motokaravan çalışmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu söylüyor. İlk karavanda öğretmenlerin ve öğrencilerin birlikte gönüllü olarak çalıştığını şu an talep üzerine dördüncü karavanı yaptıkları bilgisini veriyor. 

Kampçılar da fuarda

İzmir’de ilk kez düzenlenen fuarda Türkiye’nin her yerinden gelmiş çok sayıda karavancı da var. 370 üyeleri bulunduğunu belirten İzmir Kamp ve Karavan Derneği Başkanı Ayhan Keklik, pandemi sırasında karavana ilginin daha da arttığını, ancak İzmir’de bir karavan kamp yeri olmadığını dile getiriyor. Keklik, “Bu çok keyifli ama biraz pahalı bir merak. Ucu bucağı yok. Basit klasik karavanda yatak, tuvalet, klima olabilir. Ancak şimdi son derece lüks karavanlar yapılıyor. Ne ihtiyaç duyarsanız içinde var. Fiyatlar 100 bin liradan başlayıp 900 bin liraya kadar çıkıyor. Bu bir yaşam biçimi” görüşünü paylaşıyor.