Geçtiğimiz hafta sosyal medya gündemine Yıldız Tilbe’nin söylemleri bomba gibi düştü. Ünlü şarkıcı Tilbe, Rabia Kallı adlı vatandaşın Isparta'da köpeklerden kaçmak isterken otomobilin çarpması sonucu yaşamını kaybetmesi üzerine Twitter hesabından, “Saldırgan köpek gruplarına bölge halkı zehirli et versin, hepsi gebersin” açıklamasını yapmıştı. Tilbe’nin nefret söylemine toplumun her kesiminden büyük tepki geldi. İnfial yaratan açıklamalarının ardından özür mesajı yayınlayan Tilbe’ye karşı tepkiler ise dinmek bilmiyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Tilbe’nin açıklamalarına ilk yorumlardan biri Datça Belediyesi tarafından yapılmıştı. Belediyenin resmi sosyal medya hesabından “Tatil için bizi tercih etmeme kararınızın sürmesini dileriz” mesajı paylaşıldı.

Bunun üzerine kısa sürede yapılan binlerce paylaşım sonrası “Datça” ve “YıldızTilbeHaddinibil” etiketi Twitter’da trend topic olarak gündem listesine girdi.

Takip eden günlerde Yıldız Tilbe’nin sokak köpeklerini hedef tahtasına koyduğu tweetlerine birçok ünlü isimden de tepkiler geldi. Ajda Pekkan, Başak Dizer Tatlıtuğ, Tan Taşçı, Aynur Aydın, Leman Sam, Gonca Vuslateri, Ceylan Ertem ve son olarak da Pınar Altuğ Tilbe’yi sert dille eleştiren isimler arasında yer aldı.

Öte yandan STK’lar da Tilbe’nin sözleri üzerine harekete geçti. İstanbul Barosu, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonFed) ile Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO), Yıldız Tilbe hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Halkı suç işlemeye ve kanunlara uymamaya, hayvanları öldürmeye! teşvik ve tahrik eden, kin ve düşmanlığa yönlendiren Yıldız Tilbe hakkında tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur! Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ise Başkan Ahmet Şenpolat’ın sokak hayvanları ve saldırma olaylarının gerçek yüzünü, nedenlerini ve çözümlerini anlattığı eski TV programlarından bölümler paylaşarak, Yıldız Tilbe başta olmak üzere bilinçsizce yorum yaparak hayvanların yaşam hakkını ihlal edenlere tepki gösterdi.

KIBRIS KONSERİNE İPTAL

Kuzey Kıbrıs'ta hizmet veren bir otelde sahne alması planlanan Yıldız Tilbe'nin konseri de iptal edildi. Merit Resort Otel, Tilbe'yi konser listesinden çıkardıklarını yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, “Hatırı sayılır bir müşteri kitlemiz tarafından beğenilen sanatçı Yıldız Tilbe, hayvanlar hakkında verdiği utanç verici demeçten ötürü bünyemize ait tüm otellerimizin ve tesislerimizin konser listesinden süresiz olarak çıkarılmıştır. Kendileriyle tüm ilişkilerimiz kesilmiştir" denildi.

TİLBE’DEN GEÇ DE OLSA ÖZÜR GELDİ

Tepkilerin odağındaki isim olan şarkıcı Yıldız Tilbe ise günler sonra geri adım atmak zorunda kaldı. Attığı Tweet’leri silen Tilbe, sosyal medya hesabından da bir özür mesajı paylaştı. Tilbe şu ifadelere yer verdi: “Kalbini istemeden kırdığım köpek sahibi insanlar için çok özür dilerim, yakınlarını köpek saldırısında kaybeden yüreği dağılan insanlardan da özür dilerim. Kırıldığım insanları da Allaha havale ettim bundan sonra.”

ÜNLÜ İSİMLER NE DEDİ?

Tilbe’nin sözlerini eleştiren ünlü isimlerden bazılarının yorumları şöyle oldu:

Ajda Pekkan: Savaşa karşı ve şiddete karşı duruşumuzu, hayatın her alanında ve her canlıya yapılacak vahşete ve baskıya karşı da göstermemiz gerekiyor. Gerçekten çok üzgünüm. Mazlumları hedef alan hiçbir ölüm fermanına sessiz kalamam. Bizler yaşatmak için varız. Sokak hayvanları sahipsiz değildir.

Başak Dizer Tatlıtuğ: Siz hiç zehirli et yüzünden saatlerce kan kusarak, bağırarak ölen bir köpek gördünüz mü? Vicdanınızdan utandık. Çözüm bu mu olmalı? Yoksa toplu kısırlaştırmak, rehabilite etmek ve sayılarını azaltmak mı? Zaten maksimum 10 sene yaşayan bir hayvandan bahsediyoruz. Çoktan biterdi bu sorun 20 senede kısırlaştırma ile.

Tan Taşçı: Hassas konuları magazin unsuru yaparak kendinden konuşturtan ve mesleğini icra etmek yerine sadece toplumun bu zaafından kâr eden sanatçıları görmezden gelmeyi öğrenmek lazım. Kendine bile hayrı olmayanların topluma, çevreye, doğaya ne faydası olabilir?

Aynur Aydın: Bir canın açlığından yararlanıp onu zehirli etle ‘gebertmek’ (!) hangi vicdana sığar? Canımız gibi sevdiğimiz Yıldız Tilbe’den bunları duymak beni büyük bir umutsuzluğa sürükledi.

Leman Sam: Dostlar üzülmüşler. Yormayın boşuna kendinizi. Bu kadın anlamaz, umursamaz.  

Pınar Altuğ: Yıldız Tilbe hepimizin sesine hayran olduğu, müziğine bayıldığı bir insan ama hayvanlar için böyle bir cümle sarf edildiğinde elimin tersiyle itmem an meselesidir. Bir canlı için böyle bir şey dileyebilmek, aklımın almadığı bir durum.