İzmir'in Menemen ilçesindeki köy okulu Haykıran Adem Saatçi İlkokulu'nda öğretmenlik yapan Zeliş Kurt, yeni öğrenim döneminde kısıtlı imkanlarla eğitimlerine devam eden öğrencileri için okul bahçesinde tarımsal üretim başlatacak. Okul bahçesinin bir bölümünde ürün yetiştirmek için kolları sıvayan Zeliş öğretmen, elde edilen gelirle de köyde yaşayan çocukların sosyal ve bilişsel gelişimine katkı sağlayacak.

Mesleğe Bitlis Tatvan'da yatılı bölge okulunda başlayan İzmirli idealist öğretmen Zeliş Kurt (34) geliştirdiği projelerle hem çocukların, hem kadın velilerin hayatına dokunuyor. Sınıfındaki 12 öğrencinin annelerini, 12 hafta boyunca sınıfa tek tek çağırarak 'Annemle Atölye Saati' projesini hayata geçiren Kurt, Kadın Değişir, Toplum Değişir projesiyle de kadınların sosyalleşmesini, eğitimini ve istihdam edilmelerini destekledi.

KÖY ENSTİTÜLERİ İLHAM KAYNAĞI OLDU


Bu yıl 4'üncü sınıfı okutmaya hazırlanan Zeliş öğretmen, öğrencilerini uzay kampına götürmek için sponsor arayışlarına başladı. Menemen'in kırsal mahallerinden Haykıran'daki Adem Saatçi İlkokulu'nda öğrencileri için pek çok etkinliğe öncülük eden Zeliş Kurt, şöyle konuştu:

"Köy okuları için geçmişteki köy enstitülerinden ilham alabiliriz. Örneğin biz okula bir yazar çağırmak istiyoruz ama okulun parası yok. Bence her köy okulunun bir finans kaynağı olmalı. Turşu yapılıp satılabilir, zeytinyağı üretip satabiliriz. Bu planımı uygulamaya geçirmek istiyorum. Okul bahçesine zeytin ve meyve fidanları dikip hemen ürün elde etmek istiyoruz. Okulun bahçesi kocaman, bunu değerlendireceğiz. Üretimi hemen paraya çevirebiliriz. Elde edilen gelirle okula tiyatro grubu çağırabiliriz, büyükşehirlere gezi düzenleyebiliriz. Velilerim beni destekliyor. Yazın dinlenmiyor, sponsor peşinde koşuyorum."

BAĞIŞLARLA KURULAN KÜTÜPHANE YIKILACAK


Kurt, geçen sene bir dönem görev aldığı Menemen'deki Huriye Mehmet Akçasakız İlkokulu'nda 'Çocuklar Okusun Diye' projesini başlattı. Sosyal medya kanalıyla yürüttüğü kitap bağış kampanyasına Almanya'dan bile destek geldiğini ifade eden Kurt, kütüphaneyi görkemli bir törenle açtıklarını, ancak okulun yıkım kararıyla büyük bir hüsran yaşadıklarını anlattı. Kurt "Okulun bakımsız görüntülerini sosyal medyada paylaştım ve kütüphane kurmak için destek istedim. Paylaşımlarım büyük yankı uyandırdı. İstanbul'dan 1000 kitap geldi. Yazarlara ulaştım, kitaplarını gönderdiler. Geçen yıl kütüphaneyi açtık. Şimdi bu okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkılıyor. Dolayısıyla kütüphane de yıkılacak" dedi. Büyük uğraşılar sonucu kurulan kütüphanenin yıkılacak olmasının öğrencilerinde büyük üzüntüye neden olduğunu dile getiren Kurt, yeni bir okulun yapılması için 1.5 yıllık süre verildiğini belirterek öğrencilerin bu sürede sağlık ocağında eğitim alacağını anlattı. DHA