Perseid gök taşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Meteroid yağmuru en yüksek etkinliğe ulaştığında, saatte yaklaşık 60 gök taşı gözlemlenebilir. Bu tarihte Ay yeni ay evresinden kısa süre önce ayrıldığından gözlem koşulları gök taşlarını fark edebilmek için hayli uygun.

Perseid göktaşı yağmurunun saçılma noktası Perseus (Kahraman) Takımyıldızı’ndadır. Perseid göktaşı yağmuru her yıl temmuz ayının ortası ile ağustos ayının sonu arasında gerçekleşir.

Ay, 10 Ağustos’ta Dünya’ya en yakın yani yerberi, 23 Ağustos’ta ise en uzak yani yeröte konumunda olacak. Bu konumlardayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 358.100 km ve 405.750 km.

Ağustos ayında dört gezegen -Mars, Satürn, Jüpiter ve Venüs- Güneş’in batışından sonra doğudan batıya doğru sıralanmış halde gökyüzünde olacak.

Gezegenleri Ay ile yakın görünümde oldukları zamanlarda Ay’ın yardımıyla gökyüzünde bulabilirisiniz. 14 Ağustos’ta ilkdördün evresine yaklaşan Ay ile Venüs batı ufkunun üzerinde birbirine yakın görünecek. Bu tarihte Ay, Venüs ve Başak Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Spika birlikte gözlemlenebilir. Ay, 17 Ağustos’ta Jüpiter ile yakınlaşacak. Her iki gökcismi Güneş’in batışından sonra güneybatı ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından yaklaşık bir saat önce batı ufkundan batacak. Ay ve Jüpiter, Terazi Takımyıldızı’nda olacak. Ay 21 Ağustos’ta Satürn, 23 Ağustos’ta ise Mars ile yakın görünümde olacak.

Merkür, ağustos ayında Güneş ile Dünya’nın arasından geçiyor. Bu nedenle Merkür’ü ayın ortasına kadar gözlemlemek mümkün olmayacak. Ayın ikinci yarısında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde ortaya çıkmaya başlayacak Merkür, 26 Ağustos’ta en büyük batı uzanımı konumuna gelecek. Gözlem için hayli uygun konumda olacağı bu dönemde Merkür’ü doğu ufkunun üzerinde güneşin aydınlığında kayboluncaya kadar gözlemleyebilirsiniz.

Venüs, ay boyunca Güneş’in batışından sonra gözlemlenebilecek. Venüs 17 Ağustos’ta en büyük doğu uzanımı konumunda. Venüs bu konumdan ayrıldıktan sonra Güneş’le aralarındaki açısal mesafe giderek küçülüyor ve gözlem süresi kısalıyor. Ağustos ayının son gününde birbirine çok yaklaşan Venüs ve Spika birlikte gözlemlenebilir.

Mars, ağustos ayının ilk günlerinde Güneş’in batışından hemen sonra güneydoğu ufkundan doğacak. Gece boyunca gökyüzünde olan Mars gün doğumundan kısa süre önce batı-güneybatı ufkundan batacak. Mars, ayın ilerleyen günlerinde giderek daha erken doğuyor ve batıyor. Geçen aydan beri Oğlak Takımyıldızı’ndan Yay Takımyıldızı’na doğru hareket eden Mars, 28 Ağustos’tan sonra tekrar Oğlak Takımyıldızı’na doğru hareket etmeye başlayacak.

Jüpiter, ağustos ayında Güneş’in batışından sonra güney-güneybatı ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından kısa süre önce batacak. Terazi Takımyıldızı’ndaki Jüpiter, 6 Ağustos’ta doğu dörtlüğü konumuna geliyor. Bu konumdayken bir teleskop yardımıyla Jüpiter’in dört büyük uydusundan bazılarının gezegenin üzerine düşen gölgelerini görebilirsiniz.

Satürn, ağustos ayında Güneş’in batışından sonra güneydoğu ufkunun üzerinde ortaya çıkacak. Yay Takımyıldızı’ndaki gezegen bu ayda gözlem için halen uygun konumda.

Parçalı Güneş Tutulması


11 Ağustos’ta parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Ülkemizden gözlemlenemeyecek tutulma sırasında Ay, Güneş’in yaklaşık %75’ini örtecek.

Ağustos Ayının Önemli Gök Olayları


09 Ağustos: Merkür alt kavuşum noktasında

14 Ağustos: Ay ve Venüs gün batımında batı ufkunda çok yakın görünümde

17 Ağustos: Ay ve Jüpiter yakın görünümde

17 Ağustos: Venüs en büyük doğu uzanımında (46°)

21 Ağustos: Ay ve Satürn yakın görünümde

23 Ağustos: Ay ve Mars yakın görünümde

26 Ağustos: Merkür en büyük batı uzanımında (18°) TÜBİTAK