Aydın'da yaşayan deve güreşi tutkunu İbrahim Akay, henüz yavruyken İran'dan getirdiği ve bugüne kadar çıktığı güreşlerde yenilgi yüzü görmeyen devesine gözü gibi bakıyor.
Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi'nde yaşayan Akay (61), 13 yıl önce bir arkadaşıyla deve güreşleri hakında konuşurken "güreşçi deve" edinmeye karar verdi. Akay, daylak (yavru deve) almak için arkadaşlarıyla gittiği İran'da oyuncu karakteriyle dikkatini çeken deveyi sahiplendi.
Fırtına manasına gelen "Baybora-1" adını verdiği devesini özenle büyüten Akay, bu özenin karşılığını çıktığı tüm güreşleri kazanarak aldı.
Kış aylarında Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde geleneksel olarak yapılan birçok deve güreşi festivalinde boy gösteren Baybora-1, 9 yılda çıktığı yaklaşık 300 güreşten yenilmeyerek deve güreşi tutkunlarının gönlünde özel bir yer edindi.
Baybora-1, yenilmezlik ünvanıyla dikkati çekerek, Aydın'dan İzmir'e, Muğla'dan Çanakkale'ye, Denizli'den Balıkesir'e farklı illerde yapılan deve güreşi organizasyonlarının aranan ismi oldu.

[caption id="attachment_97773" align="alignnone" width="656"]deveci Aydınlı deve güreşi meraklısı İbrahim Akay, henüz yavruyken İran'dan getirdiği ve çıktığı güreşlerde hiç yenilmeyen Baybora-1 adlı devesine özenle bakıyor[/caption]

"Üşüyecek diye aklım çıkar"


Yıllardır devesini gözü gibi sakınan İbrahim Akay, yaptığı açıklamada en çok Baybora-1'in hastalanmasından endişe ettiğini söyledi.
Üşümemesi için özel çaba harcadığını anlatan Akay, "Yağmurda, soğukta kalmamasına her türlü şeyine çok dikkat edeceksin. İnsandan çok daha nazik. Bilhassa kışın... Ufacık şeyden nem kapıyor. Onun için çok koruman lazım. Ben ceketsiz gezmeyi düşünürüm ama o üşüyecek diye aklım çıkar. Mesela güreşti mi 'biran evvel getirelim' deriz, dama bağlayalım diye. Orada soğukta, ayazda hastalanır diye çok titiz davranmak lazım." diye konuştu.
Akay, Baybora-1'i yaz aylarında yonca gibi yem bitkileriyle, kışın ise burçak ve arpa karışımından oluşan "hap" tabir edilen yemle beslediklerini ifade ederek, devesiyle arasında özel bir bağ olduğuna inandığını anlattı.
Güreşseverlerin devesini ilgiyle takip ettiğini anlatan Akay, Baybora-1'i izlemek için Çanakkale ve Antalya gibi illerden gelenlerin olduğunu belirtti.

Yine yenilmedi


Son olarak 21 Ocak'ta İzmir'in Selçuk ilçesinde düzenlenen 36. Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali'nde boy gösteren Baybora-1, festivalde Karamurat isimli deve ile güreşti. Develer çekişmeli geçen güreşin sonunda birbirine üstünlük kuramayınca arenadan berabere ayrıldı.