Ekonomik kriz’ Uykusuz’u da vurdu: Ya fiyatı 1 lira artıracaktık ya da dergiyi kapatacaktık. Mizah dergisi Uykusuz, yayın hayatına devam edebilmek için zam yapma yoluna gitti.

MASRAFLAR İKİ KATINA ÇIKTI


Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak artması nedeniyle gazetelerin yanı sıra kitap ve dergiler de ayakta kalma savaşı veriyor. Son dönemde yükselen kağıt fiyatlarından etkilenen basılı yayınlar arasına Uykusuz dergisi de girdi.Uykusuz’un Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre dergi, yayın hayatına devam edebilmek için zam yapma yoluna gitti. Açıklamada belirtildiğine göre eğer zam yapılmasaydı, dergi yayın hayatına son verecekti.

Açıklamada hükümetin kağıt politikası da eleştirildi. Türkiye’nin 1963 yılında kağıt üretimine başladığı ancak mevcut hükümetin SEKA’nın (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş) ürettiği kağıdın ithal kağıttan daha pahalı olduğunu öne sürerek bu kurumu özelleştirdiği vurgulandı. Derginin yalnızca kağıt alımında değil, yazılı basının tüm aşamalarında döviz kullanmak zorunda olduğunun belirtildiği açıklamada, yeniden basım yapabilmek için masrafların iki katına çıktığı vurgulandı.

Derginin fiyatına zam yapılmaması için tüm yolların denendiği belirtilen açıklamada, derginin gelecekte basıma devam edip edemeyeceğinin bilinmediği kaydedildi.

‘SEKA’YI KAPATANLAR UTANSIN’


Yükselen kağıt fiyatlarından mizah dergisi LeMan da etkilendi. LeMan son sayısını cep boy bastı, “SEKA’yı kapatanlar utansın” dedi. Kur krizi nedeniyle yükselen kağıt fiyatlarından etkilenen basılı yayınlar arasına LeMan dergisi de girdi. LeMan, son sayısını cep boy basarak okurlarına ulaştırdı.

Mizah dergisi LeMan, gelişmeyi Twitter hesabından, “SEKA’yı kapatanlar utansın… Cep LeMan bayilerde…” paylaşımıyla duyurdu. Dergi, yaşananları kapağındaki karikatürde de “Bak ne güzel oldu! Eskiden kağıt mı vardı?” esprisiyle eleştirdi.