Dar gelirli kadınların yaşam standartlarını yükseltmek ve ekonomik durumlarını güçlendirmek için kurulan KEDV, dezavantajlı gruplara umut olmayı sürdürüyor. Kadınlar, bu vakıf aracılığıyla hem para kazanıyor hem de kendilerini geliştiriyor.

HABER / Umut KARAKOYUN

Kadınların ekonomik durumlarını ve yaşam kalitelerini iyileştirmek amacı ile kurulan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), dezavantajlı gruplar için adeta umut oldu. Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan KEDV, dar gelirli bölgelerde kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmalar yürütüyor. Kadınların bireysel ve toplumsal yaşamlarını iyileştirme çabalarını desteklemek, temel ihtiyaçları etrafında organize olarak kapasitelerini geliştirebilecekleri platformlar yaratmak ve çocukların erken çocuk eğitimi olanaklarından yararlanabilmelerini sağlamak için öncülük ediyor. Dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek amacıyla kurulan KEDV, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen mikro-kredi uygulamasını Maya'yı hayata geçirdi. KEDV’in bir iktisadi işletmesi olarak haziran 2002’de faaliyete başlayan Maya, küçük çaplı işleri olan dar gelirli kadınlara işlerini geliştirebilmeleri ve ekonomik hayata aktif olarak katılabilmeleri için küçük miktarda kredi veriyor.
DSC_0183

5 YILDA 5 BİN MESLEK

Vakfın kurucusu Şengül Akçar, inşaat mühendisliği eğitimi almış olmasına rağmen ilgi alanı nedeniyle 1980’li yıllarda kamu yönetimi ve çevre bilimleri enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yaptı. 1980’lerde kadın hareketinden etkilenerek bu konuda araştırma yapmaya başladı. 1986’da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nı kurarak dezavantajlı gruptaki kadınların mesleki ve kişisel imkanlarını geliştirmeyi ve toplumdaki rolünü genişletmeyi amaçladı. Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarının kapasitelerini geliştirmelerine ve kullanmalarına olanak tanıyacağına inanmakta. Bu nedenle kooperatif kurmak isteyenlere destek verilmekte, kadınların kendi ürettiklerini satmalarına ve ihtiyaç duyulan diğer konularda da yardımcı olunmakta. Ayrıca Türkiye’de ilk mikro kredi uygulaması ile 5 yıl içinde 5 bin kadını meslek sahibi yapmayı hedefliyor.

NAHIL'DA SERGİLENİYOR

KEDV’in iktisadi işletmesi olan Nahıl, 2003’te kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Nahıl eski Türkler'de ve Osmanlılarda yardımlaşma ve bereketi ifade eden ağaç biçiminde bir simgedir. Nahıl dükkanda KEDV’in desteği ile kurulan kadın kooperatiflerinde üretilen el ürünleri, ev aksesuarları, oyuncaklar ve dayanıklı gıda ürünlerinin ticarete katılmalarına destek verilmekte. Nahıl dükkanda ayrıca Türkiye’nin her yerinden kadınlar tarafından üretilen özgün tasarımlı ürünler, ikinci el giysi ve aksesuarlar satılıyor. Nahıl dükkan, nahıl pazaryeri ve nahıl şenliklerinden elde edilen gelir KEDV tarafından açılan 15 kadın ve çocuk merkezindeki yuvalara eğitim materyali ve eğitici sağlanması, dar gelirli bölgelerde yeni çocuk yuvalarının açılması ve KEDV kadın kooperatiflerinde üretilen ürünlerin pazarlanması için kullanılmakta.

DSC_0188

3 BİN KADINA DESTEK

Nahıl, üretici kadınlar ile müşteriler arasında bir köprü olmasının yanı sıra nahıl dükkan da aynı zamanda bağış olarak gönderilen ikinci el giysi, her türlü aksesuar ve kitap da satışa sunulmakta. Nahıl İstanbul, 2008 yılında açılan Nahıl Mardin ve Nahıl İzmir dükkanları ile dar gelirli kadın üreticilerin ürünlerini hem kurumsal hem de bireysel müşterilerle buluşturarak üreten kadının iş ortağı olmaya devam etmekte. Nahıl bugüne kadar 3 binin üzerinde kadını iş ve ürün geliştirme konusunda destekledi. Nahıl Petrol Ofisi ile Gönül Ağacı, Boyner Grup ile Hayat Çöreği gibi pek çok projeye imza attı. Nahıl'da satılan tüm hediyelikler doğal malzemelerden, geleneksel yöntemlerle, el işçiliği ile üretildi. Ayrıca sadece Nahıl’da bulunabilir. Satılan ürünler arasında yastık, pano gibi ev dekorasyon malzemeleri, mutfak ve banyo tekstili, çanta ve kalemlik gibi kırtasiye malzemeleri, sabun ve kuru gida yer almakta.

KEDV’İN SÜRDÜRDÜĞÜ PROGRAMLAR

Kadın ve çocuk merkezleri kurulması ve sürdürülebilirliği için desteklenmesi. Bu kapsamında, mahalle yuvaları, mahalle anneliği, oyun odaları, oyuncak kütüphaneleri gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması. Bu alanda eğitim materyalleri üretilmesi.
2002’de başlatılan kadınlar için kooperatifleşme hareketinin yaygınlaşması ve kurumsal kapasitelerinin iyileştirilmesi için desteklenmesi.
Vakfın 100’e yakın kadın kooperatifini bir araya getirmek üzere kurulmasına önayak olduğu Simurg kadın kooperatifleri birliği ve iletişim ağı sekretaryasının yürütülmesi. Bu kooperatifler yoluyla yürütülen; ‘Liderlik’, ‘Finansal okuryazarlık’, ‘Girişimcilik’, ‘Bilgisayar ve internet eğitimi’, ‘Yerel bütçe sürecine katılım’ gibi kapasite geliştirme ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, kredi danışmanlık ve pazarlama desteği verilmesi.
2002 yılında MAYA adı altında başlatılan program kapsamında, kendi işini kurmak isteyen dar gelirli kadınlar için sağlanan ve şimdiye kadar 13 bine yakın kadının yararlandığı mikro-kredilendirme.
Yerel yönetimlerle birlikte, kadın merkezli ve uzun vadeli, katılımcı bir kalkınma yaklaşımıyla, kadınların liderliğinde afete hazırlık eylem plan klavuzu geliştirilmesi.
DSC_0164

Kadına saygı

KEDV, dar gelirli kadınların yoksullukla mücadeledeki uzmanlıklarına, ailelerini ve toplumu geliştirme güçlerine inancıyla, onlarla ilkeli bir ortaklık anlayışıyla çalışmakta, tüm projelerini onların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirmekte, yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle işbirliği yapmakta. Çalışmalarını İstanbul’un dar gelirli semtleri, depremden etkilenen bölgeler, Ege ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye genelinde çeşitli illerde sürdüren KEDV ayrıca çalışmalarını yaygınlaştırmak amacıyla bu programları hizmetlerine dahil etmek isteyen, Türkiye’nin her yerinden belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, kalkınma projelerine ve destek talep eden kadın gruplarına eğitim, danışmanlık ve izleme desteği sağlamakta.

İŞBİRLİĞİ YAPTIĞI KURULUŞLAR

KEDV çalışmalarının sonuçlarını yaygınlaştırmak üzere uygun ortam oluşturmak, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunmak ve kadınların girişimleri için kaynak yaratmak amacıyla merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili alanlardan kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve diyalog içindedir. Bu kapsamda yerel yönetimler ve yerel düzeyde kamu kurum ve kuruluşları, ilgili Bakanlıklar ile işbirliği koşulları yaratmakta; çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanısıra, toplumsal sorumluluk çerçevesinde Citibank, Carrefour, Estore, Microsoft gibi firmalar ve gönüllüleriyle çalışmakta. KEDV; Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası gibi çok uluslu kuruluşlarca düzenlenen bölgesel, küresel toplantılara katılır, alınan kararların uygulama sürecini küresel iletişim ağları (Groots International, Women’s Learning Partnership ve Huariou Commission) kanalıyla izler. Hindistan, Kenya, Amerika, Hollanda, Almanya gibi ülkelerden yoksul kadınlarla çalışan benzeri kadın kuruluşlarıyla deneyim alışverişinde bulunur.

DSC_0163ÇALIŞMA İLKELERİ
KEDV, dar gelirli kadınların hayat deneyiminden gelen uzmanlıklarına, yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına, kendi yaşamlarını ve çevrelerini ayakta tutma güçlerine inanır. Sorunlarını tarif etme ve çözümde sorumluluk alma haklarını kabul eder. Kadınların değerlerine saygı duyar, kendi değerlerini onlara empoze etmez, kadınları kendilerine ve çevrelerine yabancılaştırmaktan kaçınır. Sorunların yerel düzeyde ve tüm sektörlerin işbirliğiyle çözümlenebileceğine; kadınların sosyal, ekonomik ve politik karar verme süreçlerine gerçek anlamda katılımının yerel düzeyde gerçekleşebileceğine inanır. Bu amaçla merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve toplumdaki diğer kesimlerle işbirliği yapar. Tüm çalışmalarını ve projelerini yoksul kadınların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirir.

Destek verebilirsiniz

Nakdi Bağış: Kredi kartınızla bağış yaparak katkı sağlayabilirsiniz. Bağış formunu doldurarak [email protected] adresine mail atabilir veya 0212 249 15 08 nolu faksımıza ulaştırabilirsiniz.
Havale /eft yoluyla bağış yapabilirsiniz.
Havale Hesabı: Vakıflar Bankası Beyoğlu Şubesi Şube Kodu 026
Türk Lirası Hesabı: 00158007285173457 IBAN TR83 0001 5001 5800 7285 1734 57
USD Hesabı: 00158048000466526
EURO Hesabı: 00158048000466527