İzmir'de bir ilkokulda su tasarrufu ve doğadaki suyun korunması amacıyla farkındalık oluşturmak için "Su kaşifleri" festivali düzenlendi.

Öğrencilerden oluşan "Geleceğin damlaları, su kaşifleri" ekibinin okulun bahçesinde düzenlediği "Su kaşifleri" festivalinde "Huyumuz suyumuz değişti" sloganı kullanıldı. Öğretmenler, veliler, çevre sakini vatandaşlar ve esnafın da ilgi gösterdiği festivalde parmak izi alınan vatandaşlar "bir damla suyu da kendilerinin kurtaracağına" dair söz verdi. TEMA Vakfı ve bir su firmasının da desteklediği festivalde öğrencilerin çeşitli etkinlikler düzenlediği ve el becerilerinin sergilendiği stantlar da yer aldı. Çeşitli yarışma, çekiliş ve eğlence programlarının yer aldığı festivalde, geri dönüşüm defilesi ilgi çekti.

Projenin yürütücülerinden öğretmen Birsen Kocakaya, dünyanın her yerinden 8-14 yaş grubu çocuklara suyun korunması gerektiği bilincinin aşılanması için uluslararası arenada okulların katıldığı "Su kaşifleri programı"nın yarışmaya dönüştürüldüğü bilgisini verdi.

Bu kapsamda Türkiye'de ilk 20 okul arasına giren Hakimiyeti Milli İlkokulu'nun festival düzenleme hakkı kazandığını belirten Kocakaya, "Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı tarafından yürütülen su kaşifi programının hedefi küçük yaşta öğrencilerde su bilinci oluşturmak. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 40'tan fazlasının su stresi çeken havzalarda yaşaması bekleniyor. Dünyadaki en önemli 3 risk arasında gösterilen su kıtlığının önüne geçmek için öğrenciler, bilinçlendiriliyor." şeklinde konuştu.