Madde bağımlısı gençler, Bir Umut Ol Projesi kapsamında, sanatın mucizevi gücü ile iyileşiyor. Y.Ö ve E.K de, sanat terapisi ile yeniden hayata tutunmayı başaran gençlerden.

HABER: Gökçe ADAR

İzmir'de yaşayan sanat terapisti ve Bir Hayata Dokun Derneği Kurucu Başkanı Dr. Burcu Bostancıoğlu, madde bağımlısı olan birçok genci yeniden hayata kazandırıyor. Doktora tezi gereği 15-24 yaş aralığındaki gençlere sanat terapisi uygulayan Bostancıoğlu, “Sanat terapisinin uyuşturucu madde ile tanışmış olan gençler üzerindeki etkisini inceledik. Adalet Bakanlığı tarafından Denetimli Serbestlik kararı verilmiş bağımlı gençler ile iletişim kurduk. Bu gençlere sanat terapisi uyguladık. İlk birkaç hafta diyalog kurmak sıkıntı oldu. Bir süre sonra bu sıkıntılar, sanata yani resme yansıdı. Zamanla bana güvendiler. Bu güven resim ile birleşince rahat bir ortam oluştu” dedi. Gençleri maddeye iten nedenleri de ortaya çıkardıklarını belirten Bostancıoğlu, “Terapi seansları arasında konuşmalar not alındı ve aslında problemin kaynağının güvensizlik ve sevgisizlikten yaşandığı belirlendi. Birçok genç açık lisede okuyor. Maalesef o okullar zamanında bitmiyor. Diploma olmayınca işsizlik peşinden geliyor. Böyle olunca her türlü olumsuz duruma yöneliyor. Hele ki bu kadar küçük yaşta iseniz hata yapma payınız ikiye katlanıyor. Proje kapsamında gençler, beden dili ve diksiyon, ön muhasebe eğitimi aldılar. Sonrasında iş bulma süreci başladı. Fakat iş bulurken zorlanıyoruz. Türkiye'nin aklına, bağımlılık deyince ağır vakalar geliyor. Biz hatanın başında olan gençlerden bahsediyoruz. Bu gençleri, ötekileştirdiğimiz sürece bağımlılığın önüne geçemeyiz” diye konuştu.


“ANNEM POLİSE ŞİKAYET ETTİ”


Projenin sayesinde hayatı değişen 17 yaşındaki Y.Ö, uyuşturucu madde ile tanışmasını şöyle anlattı: “İzmir Karabağlar'da oturuyorum. Bu semtte neredeyse içmeyen yok. Herkes kimin içip içmediğini bilir. Çok kolay bu semtlerde maddeye ulaşmak çünkü hemen herkes satıcı durumda. 16 yaşındaki kardeşimle başladık. Ailevi problemlerimiz, bizi madde kullanmaya itti. Babamız üveydi. Çok anlaşamıyorduk. Ben birkaç kere kullandım arkadaş ortamında. İlk başlarda ücretsiz veriyorlar. Annem, madde kullandığımı öğrendi. Bırakmam için beni polise şikayet etti. Ve o şekilde tutuklandım. Burcu hoca ile tanıştım. Buraya gelmeye başladığımdan beri hayatım değişti. Dışarıdan bizi serseri olarak tanımlıyorlardı. Dışlanıyorduk. Şimdi ise Bornova'da bir aktar dükkanında çalışıyorum ve artık düzenli bir hayata sahibim. Sabah işe gidip akşam eve dönüyorum.”

“MERAK ETTİM VE DENEDİM”




Hayatı değişen bir diğer genç E.K ise şunları anlattı: “18 yaşındayım. Annem ve babam ayrıldı. Arada sırada ailemle kavga ettiğimizde burada durmazdım. Çeşme, Marmaris, Kuşadası'na kaçardım. Orada hem çalışır hem de pansiyonlarda kalırdım. Arkadaşlarım içiyordu. Ben de merak ettim ve denedim. 6-7 kere kullandım. Bir gece polis aramasında yakalandım. Denetimli Serbestlik verdiler. Sonrasında Burcu Hoca ile tanıştım. Buraya gelmeye başladıktan sonra, önce arkadaş çevremi değiştirdim. Kullanan arkadaşlarım ile görüşmemeye başladım. Zamanla bazı şeylerin farkına vardım. Spora başladım. Artık içmeyeceğimi biliyorum. Burcu hoca ailemden daha çok destek oldu.”

 

Sırada meslek atölyeleri var


İki ay sonra Geri Dönüşüm Atölyeleri yapmayı planladığını dile getiren Dr. Burcu Bostancıoğlu, yerel yönetimlerden de destek istedi. Bostancıoğlu, “Bu gençlerimizin meslek edinmeye ihtiyaçları var. Meslek atölyelerini dernek çatımız altında açalım istiyoruz. CNC Operatörlüğü gibi bir çok meslek dalında eğitim vermek istiyoruz. Fakat derneğimiz çok küçük. Yerel yönetimlerden bu konuda destek ve ilgi bekliyoruz. Gençleri maddeden uzaklaştırmanın en iyi yolu meslek edindirmektir” dedi.