HABER/ Engin YAVUZ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, nesli tehlikede olan nadir türler için tür koruma eylem planları hazırladı

Eylem planlarında bilim adamları tarafından çalışılan türlerin mevcut durumu, tehditler ve azalma nedenleri ortaya konuluyor. 2019 yılına kadar 100 ayrı tür eylem planı hazırlanmasının hedeflendiği projede 2017 yılı sonu itibariyle 60 türün eylem planı, 2018 yıl sonuna kadar 20 türün daha eylem planının tamamlanması planlanıyor. Çalışılacak türler arasında Gümüşhane’de Allıgelin, Şanlıurfa’da Kelaynak, Çanakkale'de Truva Kardeleni, Yozgat’ta Peygamber Çiçeği gibi türler yer alıyor. tamamlandı. Afyonkarahisar’da Eber Sarısı, Kahramanmaraş’ta Sümbül, İzmir’de Akzambak, Şanlıurfa’da Çizgili Sırtlan,Trabzon’da Dağ Horozu, Elazığ’da Baskil Lalesi, Gaziantep’te Fırat Kaplumbağası, Samsun’da Samsun Madımağı, Artvin’de Hopa Engereği, Rize’de Sakallı Yarasa, Ulusal çapta ise Turna gibi pek çok tür için koruma eylem planı yapılırken Giresun’da da İtdolanbacı istilacı türü için mücadele eylem planı yapıldı.

Yol haritası

Tür koruma eylem planları ile elde edilen bilgiler, türlerin mevcut durumu ile gelecekte olması gereken yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıklayan bir yol haritası çıkarılmasını sağlıyor. Tür korumaya yönelik olarak yapılan eylem planları biyolojik çeşitliliğimizi korumak ve türlerin geleceğe taşınmasını sağlamak için büyük bir önem taşıyor.