Sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmenin en temel yolu popülasyon kontrolünden geçiyor. Popülasyonun kontrol altına alınabilmesi için ise etkin kısırlaştırma yapılması şart.

Maalesef Türkiye’nin hiçbir yerinde kısırlaştırma sayısı, popülasyonu kontrol altına alabilecek seviyede değil.

Bunun birçok nedeni var aslında:

  • Kısırlaştırmanın öneminin halen daha yeterince anlaşılmamış olması,

  • Belediyelerin yetersiz personel ile çalışması,

  • Merkezi kurumların yeterli desteği verememesi,

  • Kurumların ortak çalışıp eşzamanlı kısırlaştırma yapmaması,

  • İnsanların hayvanlarını sokağa terk etmeleri,

  • Kısırlaştırma karşıtlığı gibi nedenler benim bir çırpıda aklıma gelenler.

Tabii bir de hayvanların yakalanmasının zorluğu var. Birçok kedi ve köpek yakalanamadığı için kısırlaştırılamıyor. Kısırlaştırma yapılabilmesi için önce hayvanların doğru şekilde yakalanabilmesi gerekiyor.

Şöyle hesap edin: Kısırlaştırılmayan bir çift köpek 1 yılda yavruları ile 16, ikinci yılda 128, üçüncü yılda 512, dördüncü yılda 2 bin 48, beşinci yılda 12 bin, altıncı yılda ise tam 67 bin köpek popülasyonuna ulaşma potansiyeline sahip! Yani bir çift köpeğin yakalanması bile popülasyon kontrolü için çok ama çok değerli.

Yakalama sorununu çözen Mucize Kafes sistemi, daha önce İzmir Kent Ormanı’nda başlatılmıştı. Balçova Belediyesi de Mucize Kafes sayesinde hayvanların güvenli bir şekilde, zarar görmeden yakalanmalarını sağlıyor.

Şimdi sistem İzmir’in popülasyon bakımından sorunlu iki ilçesi Menemen ve Kemalpaşa’da kuruldu.

Mucize kafes şöyle işliyor: Hayvanların beslenme bölgelerinde geniş bir alanı kapsayacak şekilde, hayvanların girebileceği bir kafes sistemi kuruluyor, buraya yiyecek içecek konuluyor. Hayvanlar buraya geldiğinde kafes kapatılıyor ve kaçmalarının önüne geçiliyor.

Sonuçlar çok başarılı

Daha önce bu sistem sayesinde başarılı sonuçlar alındığını kaydeden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Mucize kafes kurulur kurulmaz yakalamalar başladı. Kemalpaşa Belediyesi NifÇayı’nda, Menemen Belediyesi de Organize Sanayi’ degeçtiğimiz gün ikişer can yakaladı. Kafesleri ricamızla yapan ve kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğümüze,Fen İşleri Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz” dedi.

Önder bu sistemin bütün ilçelerde kurulması gerektiğini de belirterek şunları söyledi:

“Her ilçede yakalama sorununu çözen bir kapan sistemi bu. Koşturma yok, hayvana uyuşturucu iğne atmak yok, iş gücü kaybı yok… Örnek olan Balçova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Talebimiz üzerine hemen hayata geçirmişlerdi, çok da güzel bir şekilde tıkır tıkır işliyor sistem. Hemen her gün 2-3 köpek, hiçbir zarar görmeden yakalanıp kısırlaştırılmaya alınıyor. Narlıdere Belediyesi de bugün kafesleri kuruyor. Çeşme Belediyesi’nden de acil talebimiz. Bazı bölgelerde popülasyon giderek artıyor ve bunu kontrol almamız şart.”

Kısırlaştırma çok değerli

Menemen Seyrek’te besleme yapan Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Elif Badak da, “Menemen kırsal olarak çok geniş bir alan ve İzmir’in en sıkıntılı bölgelerinin başını çekebilir.Kemalpaşa da aynı şekilde.Yılların popülasyonu ve bu kadar çok canla başla gecesini gündüzüne katan gönüllüleri olmasına rağmen.Onlarca gönüllünün besleme sorununu çözen ve mucize kafeslerimizi yaptıran İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürümüz Hande Özyoğurtçu Gültekin’e ve Esin Önder’e ne kadar teşekkür etsek az. Hande hanım ve Esin hanım olmasa bu kadar çok yol alınamazdı. Yılların çözülmeyen sorunu umuyoruz ki bu kafesler sayesinde sona erecek.Mutluluğumuzu duygularımızı ifade de yetersiz kalabilirim. Kısırlaştırılan her can biz gönüllülerin mutluluktan ağlamasına neden oluyor. Çünkü bu bölgelerde hayvanlar çok sefil, aç ve popülasyon hiç durmuyor. Atılmalar halen devam ediyor. Popülasyon azalırsa, hayvanların da yaşam şartları iyileşecektir” diye konuştu.