360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği ‘Kybele Gemisi’ İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 15. kez düzenlediği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nde ‘Jüri’ Özel Ödülüne layık görüldü.

Foça Belediyesi, projenin başladığı ilk günlerden itibaren 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği ‘Kybele Gemisi’nin destekçisi oldu. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘‘Kybele Gemisi’’nin ‘Jüri’ Özel Ödülünü kazanması dolayısıyla büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirtti. Başkan Demirağ; ‘‘360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğimize, Başkanı, Arkeolog, Kaptan Sayın Osman Erkurt’a, Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’nde tüm emeği geçen akademisyenlerimize ve paydaşlarımıza çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Antik Kybele Gemisi’ni, İzmir Büyükşehir Belediyemizin bu yıl 15. kez düzenlediği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nin özel ödülüne layık gören değerli jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum. Antik Kybele Gemisi, inşa edildiği günden beri yola çıkış amacına uygun olarak Foça’yı ve ülkemizi en iyi biçimde tanıtmayı sürdürüyor. Ne mutlu ki, Kybele gemisinin adı; dostlukla, kardeşlikle ve Foça’yla birlikte anılıyor’’ dedi.

Kybele Gemisi

Kendi yaptıkları gemilerle antik çağlarda Phokaia’dan çıkıp Karadeniz kıyıları ile Ege ve Akdeniz’i aşarak İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere ulaşan Foçalılar; gittikleri yerlerde koloniler kurarak ticaretlerini geliştirmişlerdi. Foçalıların kurdukları kentler arasında Fransa’daki Marsilya kenti ayrı bir önem kazanmıştı. Bu tarihi olayı birebir canlandırmak amacıyla Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın Onursal Başkanlığı'nda, proje başkanlığını Arkeolog Osman Erkurt'un yaptığı proje ile Kybele Antik Gemisi, 360 derece Tarih Araştırmaları Grubu’nca Urla’da yapılmıştı.

Kybele Antik Gemisi, Fransa’da düzenlenen “Türkiye Mevsimi” etkinliklerine katılmak üzere 7 Haziran 2009 tarihinde Foça’dan yola çıkmıştı. Osman Erkurt ve eşi Mualla Erkurt’un da aralarında bulunduğu 6 kişilik bir ekip aslına uygun olarak yapılan gemi ile o günün şartlarında, kürek ve yelken kullanarak ve antik çağda takip edilen rotaları izleyerek Yunanistan ve İtalya Limanlarına uğrayıp, 54 gün sonra Fransa’nın Marsilya Limanı’na ulaşmıştı.

Kybele Gemisi, 2010 yılında, “İstanbul Avrupa Kültür Başkenti” etkinlikleri, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına katılmıştı.
İki yıl İstanbul’da bekleyen gemi, ilk yolculuğuna çıktığı Foça’ya gelmişti. Foça Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerine katılan antik gemi Kybele, festivalin ardından Urla’daki tersaneye dönmüştü.