Haber / Didar DEMİRCİ

Zanaatkarlar için artık ne usta ne de çırak bulmak hiç de kolay değil. Hele ahşap ustası İrfan İşgör gibi bu işe sonradan gönül bağladıysanız, sadece çırağa değil ustaya da ihtiyacınız oluyor. İrfan usta kendi imkanları ile kalıp çıkarıyor, mekanik güçle çalışan hassas testere yapıyor. Sonra da evleri, işyerlerini, bahçeleri süsleyen onlarca çeşit aksesuara can veriyor. Bir çok zanaatkar atölyesi gibi İrfan ustanın da Bornova Küçükpark’ın ara sokağındaki atölyesinde makine sesleri dışında derin bir sessizlik var. Bütün gün çok ince işçilikle yeni kalıplar hazırlayan, bu kalıplara yeni ürünler döken İrfan usta, yalnızlığını 7 yıldır kendisine yoldaşlık yapan karga 'Kamil' ile gideriyor. Arada bir çalışma tezgahına ya da İrfan ustanın omzuna inen Kamil, İrfan ustanın iltifatlarına ve sevgi sözcüklerine gaklayarak cevap veriyor.

YUVASINDAN DÜŞMÜŞTÜ

İrfan usta ile komşu esnafın günlük neşesi olan karga Kamil’in de bir hikayesi var. Aslında karga Kamil, İrfan ustanın tedavi edip hayata uçurduğu çok sayıda kuştan biri. Ancak diğer kuşların aksine karga Kamil gökyüzündeki özgürlüğü ısrarla ret etmiş, her salıverildiğinde ısrarla İrfan ustanın o küçük atölyesine geri dönmüş.

İrfan usta ile karga Kamil’in dostluğu yaklaşık 7 yıl öncesine uzanıyor. Kamil, yumurtadan çıktıktan hemen sonra daha annesini tanımadan yuvadan düşüvermiş. Bir ağacın altında ve arabanın üzerinde yavru kargayı gören İrfan usta, onu anne şefkatiyle günlerce bakıp büyütmüş. Dişi olduğunu sonradan öğrenseler de ilk günlerde koyduğu 'Kamil' ismi esnaf arasında yayıldığı için bir daha değiştirilmemiş. Karga Kamil, tam 7 yıldır İrfan ustaya yoldaşlık yapıyor. Bazen huysuzluk yapıp, geç saatlere kadar dışarıda kalıyor. Bu yüzden İrfan ustanın da mesaisi uzuyor. Bazen de İrfan ustanın gönlü karga Kamil’i tüm gün yalnız bırakmaya elvermediği için Pazar günü de atölyesini açıyor.

YABANCIYA GİTMİYOR

“Bu dükkanda yaklaşık 100’ün üzerinde kargaya bakmışımdır. Baktığım kargaları sonra doğaya salıyordum. Kamil’i de göndermek istedim ama gitmedi” diyen İrfan usta, şöyle konuştu: “Karga Kamil bana yoldaş olduktan sonra her gün dükkanı açmaya başladım. Bir çocuğun olsa, en fazla kaç gün tek başına bir yerde bırakabilirsin? 6-7 yıldır yanımda! Çocuğum gibi. ‘Babam’ diye sesleniyorum. Kendimden fazla ona bakıyorum. Kafese bırak, orada dursun öyle olmuyor! Dükkanın içinde serbest geziyor. Diğer kuşlar gibi çekip gitmiyor, başka bir yabancının yanına da gitmiyor.” Didar DEMİRCİ

'Birbirimizi anlıyoruz'

Zamanla Kamil ile olan diyaloglarının arttığını, birbirlerini anlamaya başladıklarını anlatan İrfan İşgör, “Onunla aramızda bir diyalog, bir dil gelişti. O beni gördüğü zaman konuşmak istiyor, yanıma geliyor, beni dinliyor. Yani insan gibi... Belki onun dilinden anlamıyorum ama o beni hissediyor. Ötmesinden, herhangi bir ses çıkarmasından anlayabiliyorum ne istediğini” diye konuştu. Doğayla iç içe olmanın, hayvanları sevmenin güzel bir şey olduğunu dile getiren İşgör, “Yanlış anlamayın! Bir insan arkadaşınız olacağına, böyle bir arkadaşınız olsa daha güzel. Ben insanlara kötü demek istemiyorum ama çabuk vazgeçiyorlar, hemen terk ediyorlar. Oysa hayvanlar sadık kalıyor.”