Denizli'nin Kale ilçesinde çiftçinin önemli gelir kaynaklarından biri olan tütünün hasadına başlandı.

Hasat dönemi başlayan tütün için sabahın ilk ışıkları ile tarlalara giden işçiler, elleri ile tek tek toplandıkları yaprakları, öğleye doğru araçları ile evlerine ya da çadırlara getiriyor.

Mal sahiplerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden çok sayıda ailenin günlük 90 lira yevmiye ile çalıştığı tütün hasadında tek sıra halinde dizilen yapraklar, kurutulduktan sonra fabrikalarda işlenmek üzere satışa sunuluyor.

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç,  yaptığı açıklamada, nisan ve mayıs aylarında dikimine başlanan tütünün hasat döneminde olduklarını belirtti.

Tütün üretiminin zor olduğunu dile getiren Başkan Sağınç, şöyle konuştu:

"Kale Ovası'nda çiftçilerimiz ailecek çadırlar kurarak tütün üretiyor. İlçe genelinde 48 bin dekar araziden yaklaşık 3 bin 500 ton tütün elde ediliyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı üretimde biraz sıkıntı var ama azalma olmayacak görünüyor, rekoltede artış bekliyoruz."

Köbrübaşı Mahallesi Muhtarı İbrahim Açıkgöz ise, en önemli geçim kaynaklarının tütüncülük olduğunu belirterek, "Yeni nesil gençlerimizde tütüncülük yok. Geçimini genellikle tütüncülükle sağlayan mahallemizde 35 yaşın altındakiler artık yapmıyor. Vatandaş gece gündüz çalışıyor ama hakkından gelemiyor." ifadelerini kullandı.

Tütün üreticisi Fatma Şahin de, tarladan topladıkları tütün yapraklarını iğneyle ipe dizip kuruması için astıklarını ifade ederek, "Tütün işinin zahmeti çok, tütün işi rezillik." dedi.

Ali Özdemir, damarından dizdikleri yaprakları kuruduktan sonra paketlediklerini kaydetti.