İzmir'de düzenlenen 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, 6-8 Aralık 2018 tarihleri arasında fuarizmir'de gerçekleşecek. 'Uluslararası Tadım Etkinliği' ile katılımcılar lezzet dolu bir yolculuğa çıkacak. Lizbon'un misafir kent olarak katılacağı kongre, bu yıl dünyaca ünlü yemek yarışması Bocuse d'Or temsilcilerini de ağırlayacak.

Türkiye'nin gastronomi turizmi alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi; Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 6-8 Aralık 2018 tarihleri arasında fuarizmir'de gerçekleşecek. İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve ortaklığıyla düzenlenen kongre, 12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ile eş zamanlı olarak organize edilecek.

Bu yıl mutfağı ile dünyaya ün salmış Portekiz'in başkenti ve Dünya Gurme Kentler Ağı (Delice Network) üyesi Lizbon, misafir kent olarak kongrede yerini alacak. Öte yandan dünyaca ünlü yemek yarışması Bocuse d'Or temsilcilerini ağırlayacak olan kongre, Delice Network İzmir Temsilcisi Sırma Güven moderatörlüğünde 'Uluslararası Tadım Etkinliği' ile katılımcılarını keyifli bir lezzet yolculuğuna çıkaracak.

ULUSLARARASI TADIM ETKİNLİĞİ: TASTİNG STORY


Geçen yıl başarı ile gerçekleştirilen ve '5 hikaye, 5 duyu ve 5 yaratıcı' teması ile beğeni toplayan 'tasting story' etkinliği bu yıl da lezzet düşkünleri ile uzmanları bir araya getirecek. 5 duyudan yola çıkarak organize edilen Uluslararası Tadım Etkinliği, konusunda deneyimli şef ve profesyonel tadım uzmanlarının ilham veren girişimcilik hikâyelerini paylaşmak, katılımcıları tat eşleşmeleri ve lezzet bileşenleri üzerine düşündürmek için keyifli bir tadım yolculuğu öneriyor. Misafir kent Lizbon'u temsilen katılan Şef Joao Sa ile Akdeniz yemekleri ve zeytinyağı eşleşmesi ile başlayacak olan etkinlik, zeytinyağı tadım uzmanı Müge Nebioğlu'nun tadım eğitimi ile zenginleşecek. Katılımcıları çiçek ballarının sınırsız dünyasında yolculuğuna çıkaracak olan BAL LAB oturumunda, arıların mucizevi iksiri, değişik formları ve dünyadaki çeşitli örnekleri Elvan Uysal Bottori ve Ahmet Güzelyağdöken tarafından tanıtılacak.

Katılımcılar, etkinliğin ikinci gününde uluslararası ödüllü su someliyesi Arnau Marco ve Alican Akdemir ile dünyada farklı kaynak ve mineral değerleri ve su-şarap eşleşmesi hakkında tadım yolu ile bilgi sahibi olacak; suların yiyecek ve içecekler ile uyumu üzerine güncel bilgiler edinecek. Portekiz'in geleneksel kahvesi Galao, Cimbalino'nun tarih içinde yolculuğu ve tadı ise ödüllü barista Pedro Miguel Sousa Marmelo ile deneyimlenen hoş kokulu bir yolculuğa dönüşecek. Oğul Türkkan ile Anadolu'dan dünyaya bundan 10 bin yıl önce tarım devrimi ile yayılan bira, peynir ve ekmeğin hikayesi ve lezzet uyumları 'Anadolu Ekmekleri ve Peynirleri ile Biranın Uyumu' etkinliğinde olacak. Şarap ve rakı ile ilgili etkinlikler de yapılacak. Ünlü şef Hazer Amani ise yaratıcı mutfaklarının kapılarını, fuarizmir'de açacak.

MİSAFİR KENT LİZBON'UN LEZZETLERİ


Avrupa'nın önemli turizm destinasyonlarından biri olan Lizbon, çeşitli deniz ürünleri denenebilecek olan zengin mutfağını, 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nde tanıtacak. Lizbon usulü deniz ürünlerinin yanı sıra Akdeniz mutfağı ile yöresel yemeklerinden kendine has bir seçki sunacak olan misafir kent, kongre süresince lezzet tadımları da yapacak.

Dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirmek ve gelişen turizmin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni yaklaşımlar kazanmak amacıyla düzenlenen kongrenin, geçtiğimiz yıl misafir kenti ise Torino'ydu.

GASTRONOMİ TURİZMİNİN TÜRKİYE'DEKİ ADRESİ


Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, akademik oturumlar, sektörden önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı panel oturumları, yerli yabancı şeflerin yemek workshopları, profesyonel uzmanlar ile tadım atölyeleri, gün boyu stantlarında tadım yapan gıda firmaları ve restoranların katılımıyla Türkiye'nin gastronomi zenginliğini gözler önüne serecek.

Bu yıl dünyaca ünlü yemek yarışması Bocuse d'Or temsilcileri de kongredeki yerlerini alacak. Gastronominin bölge turizmine olan katkılarının konuşulacağı kongrede, akademik bildirilerinin yer aldığı bölüm İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ile yürütülüyor. İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından desteklenen, 6 - 8 Aralık 2018 tarihlerinde fuarizmir'de düzenlenecek olan 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, gerek konuşmacıları ve gerekse katılım sağlayacak ülke ve şehirler açısından uluslararası bir önem arz ediyor.