Yüz bin kişide bir görülen Rombositopeni-radius yokluğu (TAR) sendromu kaynaklı kemik eksikliği nedeniyle kol ve bacaklarını büyük ölçüde kullanamayan Manisalı milli yüzücü Sefa Yurtkölesi’nin, sol ayağıyla yazdığı otobiyografisinin haberini televizyonlarda izledik, gazetelerde okuduk. Manisalı olunca belki ben de haber yaparım diyerek araştırmaya başladım. Manşetler şöyleydi:
“Engellere ayağıyla meydan okudu, kitap yazdı. Sol ayağıyla hayatını yazdı.”
Kitabı evimin yakınındaki bir kitapçıda görüp almıştım. ‘Ben kitabımı hala bitiremedim ama o ayağıyla yazıp bitirmiş’ diye düşündüm. ‘Hayatın Sefa’sı’ adlı kitap uzun süre okunmayı bekledi. Okumaya başladığımda Sefa ile ortak bir konumuz olduğunu ilk 20 sayfada hayretler içinde okudum. Öncelikle anlatmak istediğim Sefa kardeşimizin verdiği mesaj:
“Kendinizi sevin, ben kendimi seviyorum ve kendim ile barışığım. Bu sayede dokuz Türkiye şampiyonluğu, iki Türkiye ikinciliği ve Kıtalararası Şampiyona'da Bronz Madalya kazandım. Ben engelime aldırış etmeden engelsiz oldum ve hayatımın sefasını sürdüm.’’

Sefa hayatının sefasını sürdüğünü söylüyor ve ismini ondan vazgeçmeyen ve yaşaması için büyük bir emek veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sefa Kurt’tan geldiğini anlatıyor. Bir annenin ona doğum yaptıran doktora bağlılığını anlayabilirim ama çocuğun doğum uzmanına bağlılığıyla ilk defa karşılaştım. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Doç. Dr. Sefa Kurt, gebelik sorunlarıma rağmen vazgeçmeyip kızımı kucağıma almamı sağlamıştı. ‘Efsane doğulmaz olunur’ diye yankılandı okuduğum satırlar hep beynimde. Sefa Yurtkölesi’nin azmine, doktorumuz Doç. Dr. Sefa Kurt’un da insanlarda bıraktığı etkiye hayran oldum.

Sefa’nın annesinin yaşadıklarını okurken de gözyaşlarımı tutamadım. Kuvözde ölüm kalım savaşı veren bir bebeğe sahip olan her anne bu kitabı gözyaşlarıyla ve “benim de yavrum böyle başarılı olsun” dilekleriyle okur.

Kolların yoktu omuzlarında ellerin vardı, ayakların da yan bir şekilde dünyaya gelmiştin. Ama vazgeçmeyen bir doktora rastlamış, seni çok seven bir aileye sahip olmuşsun. Senin hayatın bize iki şeyi gösteriyor Sefa kardeşim: İşini aşkla yapan doktorlara sahip olmamız ve sevginin her sorunu yok edeceğine inanırsak başarılı olacağımız umudu. Herkese bu kitabı tavsiye ediyorum. Her şeyden şikayet ettiğimiz ve umutlu olmakta zorlandığımız bu günlerde size de iyi gelecek.