İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na (EuroVelo) girmek için yaptığı başvuru onaylandı. 5888 kilometrelik mevcut Akdeniz Rotası’nın uzantısı Dikili’den başlayıp Selçuk’ta son bulacak. Bisikletli turistler Yunanistan’ın Midilli ve Sakız adaları üzerinden deniz yolu ile İzmir’e gelecek. 491 kilometrelik bisiklet ağı ile ilgili gerekli hazırlık çalışmaları tamamlandığında ECF (Avrupa Bisikletliler Federasyonu) İzmir’i resmi olarak EuroVelo 8 rotasına dahil edecek.  İzmir, EuroVelo’ya Türkiye’den dahil olan ilk kent olacak.

İzmir’de turizmin gelişmesi için önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yılda yaklaşık 7 milyar Euroluk ekonomiye sahip olan EuroVelo’ya (Avrupa Bisiklet Yolları Ağı) dahil olmak için yaptığı hamle başarıyla sonuçlandı.  Avrupa Bisikletliler Federasyonu’na (ECF)  16 farklı rotadan İzmir için uygun olan EuroVelo 8 Akdeniz rotası için başvuran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katılımı onaylandı.



İspanya’nın Kadiz kentinden başlayan, Yunanistan’ın Atina kentinde ve ayrıca Kıbrıs’ta iki bitiş noktası olan Doğu –Batı doğrultusundaki 5888 kilometrelik bisiklet yolları ağı, İzmir’in de eklenmesiyle 6379 kilometreye çıkacak. İzmir, EuroVelo’ya Türkiye’den dahil olan ilk kent olacak. EuroVelo 8 Akdeniz Rotası’nın uzantısında yer alan İzmir’e gelmek isteyen bisikletseverler, Sakız’dan Çeşme’ye veya Midilli adasından Ayvalık’a deniz yoluyla geçebilecek ve Dikili üzerinden Bergama, Aliağa, Foça, Sasalı, Urla, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Gümüldür’den Selçuk’a ulaşacak. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama ve Selçuk ilçelerini de birbirine bağlayacak bu ağ,  491 kilometre uzunluğunda olacak. Avrupa Bisikletliler Federasyonu (ECF), rota üzerinde gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Türkiye rotasını 2019 yılında EvuroVelo’ya resmi olarak ekleyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süre içinde rota üzerinde ECF standartları gereği ihtiyaç duyulan noktalarda asfaltlama çalışması yapacak, güzergah üzerine yön levhaları yerleştirilecek; turizm sektörü temsilcileri, yerel işletmeciler, sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanları ile toplantılar yaparak rota hakkında bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirecek.



En cazip rota

Doğal ve kültürel zenginlikleri, güçlü turistik potansiyeli ile İzmir’in, EuroVelo ağlarının çok önemli bir kısmına ev sahipliği yapacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Biz rotamızı bisikletli turistlerin kentimizdeki doğal ve kültürel cazibe noktalarının büyük kısmına erişebileceği şekilde kurguladık. Rota, temelde antik kentleri birbirine bağlarken, aynı zamanda ziyaretçilerin kültürel ve doğal, yerele özgü birçok değeri deneyimlemesini sağlayacak. Bu cazibe noktaları arasında 8500 yıllık tarihi ile İzmir,  antik dönem kıyı Ege’nin en büyük iki kenti olan Bergama ile Efes,  İyon kentleri, perşomenin anavatanı Pergammon, Avrupa’nın en büyüklerinden olan Doğal Yaşam Parkı, Homeros’un evi İzmir, Mimas ve Narcisus efsanesi ile Odysseia’nın yolculuğunun geçtiği topraklar, Akdeniz fokunun körfezdeki son yaşam yeri olan Foça ve Mordoğan, dünyanın en önemli rüzgar sörfü ve kite sörfü merkezlerinden biri olan Alaçatı, Dikili ve Balçova’da sıcak su kaplıcaları, Büyük İskender’in kurduğu İzmir, dünyanın en büyük 3. flamingo adasının bulunduğu Kuş Cenneti ve daha birçok cazibe merkezi ile bisikletseverleri büyülemeye hazırlanıyoruz” diye konuştu.

İzmir ekonomisine katkı

İzmir’i ziyaret edecek bisikletli turistler, Dikili’den Selçuk’a uzanan rotada farklı ölçekteki birçok yerleşimden geçecek. Bu yerleşimlerde hem konaklama hem de gastronomi açısından farklı ve zengin birçok alternatif ile karşılaşacaklar. Bu yerleşimler aynı zamanda alışveriş, bisiklet tamiri veya gerekli ekipmanların temini gibi ihtiyaçların giderilebileceği noktalar olacak. EuroVelo 8 Akdeniz rotası, İzmir’de gastronomi, agro-turizm gibi alternatif turizm sektörlerinin gelişimini destekleyecek. İzmir ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.



EuroVelo nedir?

EuroVelo, 70 bin km üzerinde planlanmış 45 bin km tamamlanmış 16 adet uzun yol bisiklet rotasıdır. EuroVelo bisiklet rotaları, geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyo-ekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar. Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaştırma komitesi tarafından desteklenen sürdürülebilir alternatif turizm modelidir.  Merkezi Brüksel / Belçika olan ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilir. EuroVelo bisikletli turizm ağının 14.5 milyon konaklamalı bisiklet turu ile 6.4 milyar, 46 milyon günlük tur ile 700 milyon Euro olmak üzere yılda yaklaşık 7 milyar Euro brüt gelir getirdiği belirtiliyor.

Akdeniz Rotası’nda hangi ülkeler var?

EuroVelo’nun 16 adet uzun yol bisiklet rotasından biri olan EuroVelo 8 Akdeniz Rotası İspanya’dan başlıyor. Fransa, Monoco, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna –Hersek, Karadağ, Arnavutluk’tan devam edip Yunanistan ve Kıbrıs olmak üzere 11 ülkeden geçiyor. Rota üzerinde 23 dünya mirası ve Ege Bölgesi’ne özgü 712 balık türü bulunuyor. Bu ağa İzmir’in de eklenmesiyle ile birlikte liste büyüyecek.