Karla kaplı Türkiye'nin doğusunda sokak hayvanları, açlıkla ve hastalıkla mücadele ediyor. Kısırlaştırmanın yapılmadığı Erciş'te çöplüğe terk edilen canların durumuna HAYTAP el attı.

Türkiye'nin batısında hayvanseverler, sokağa terk edilen canların durumu ile yetersiz kısırlaştırma nedeniyle sürekli artan sokak hayvanı popülasyonu gibi sorunlarla uğraşırken, ülkenin doğusunda ise bambaşka bir dram yaşanıyor. Hayvan Hakları Federasyonu- HAYTAP ekipleri Van Erciş'te toplu itlaflar nedeniyle yapılan yardım çağrısı sonrasında bölgeye gitti. Kar altındaki Erciş çöplüğüne gelen HAYTAP ekipleri yanlarında getirdikleri mamalarla hayvanların karnını doyurdu, hasta ve yaralı durumdaki canların bir kısımının ise tedavileri için girişimde bulundu; çöplükte üç bebek köpeğe ise sahip çıktı. Doğu illeri turuna çıktıklarını anlatan HAYTAP İstanbul saha sorumlusu Zuhal Arslan, Ajans Erciş'e yaptığı açıklamada, “Erciş, Van, Muş, Ağrı, Doğu Beyazıt, Iğdır ve Kars olarak devam edeceğiz. Erciş'teki çöplüğün kötü görüntüsü sosyal medyaya yansımıştı, o yüzden buraya geldik ve durumun gerçekten çok kötü olduğunu gördük. Burası dağın başı, su yok, yiyecek yok, hayvanlar aç. Birçoğunda kırıklar, uyuz gibi hastalıklar var. Elimizden geleni yapıyoruz ama HAYTAP olarak insanları da yardıma davet ediyoruz. Biz tek başına birşey yapamayız, hep birlikte birşeyler başarabiliriz ancak” dedi.


DURUM ÇOK KÖTÜ


Erciş'te uyuşturucu iğnelerle merkezden toplanan hayvanların çöplüğe atıldığını da kaydeden Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Hayvanların hiçbiri kısır değil, anneler ölen bebeklerini yemiş, anneler ölmüş bebekler açlıktan anneleri yemiş. Bu durumun önüne geçebilmenin tek yolu kısırlaştırma ve farkındalık çalışmalarıdır. Biz HAYTAP olarak kaymakamlıkla irtibata geçtik, Erciş'te ilk hedefimiz kısırlaştırmaların başlaması yönünde olacak. Erciş'in durumu kötü arkadaşlar, gerçekten çok kötü. Buradan çok üzülerek ayrılıyoruz.”

BİR KULAĞI KESİLDİ


Erciş'te bir de yavru köpeği kurtardıklarını anlatan Zuhal Arslan, “Küçük bir çocuk tarafından kulağı kesilmekte olan bir köpeği yakaladık ve kurtardık. Erciş Veteriner Kliniği'ne getirdik, sağolsun veteriner hekimimiz ilgilendi. Bir kulağını kurtarabildik ama diğer kulak kökünden kesilmişti. Onu İstanbul'a getireceğiz ve sahiplendirmeye çalışacağız” dedi.


Yetkili kurumlar devreye girmeli


Bölgedeki az sayıda hayvansever karla kaplı Erciş çöplüğünde kaderine terk edilmiş yüzlerce cana sahip çıkmaya çalışıyor. Erciş'te yaşayan ve kendi imkanlarıyla hayvanlara bakmaya çalışan Özcan Hasdemir şunları söyledi: “Kangal köpeklerini ve sokak köpeklerini korumak için elimden geleni yapıyorum. Umarım resmi kurumlarda bu duruma bir el atar. Ama bu çöplükte de görüyorsunuz köpekler kaderine terk edilmiş durumda. Ben açlıktan kendi yavrusunu yiyen köpek bile gördüm burada. Sadece bu çöplükte değil sokaklarda mahallelerde de çok sayıda hayvan var. Kısırlaştırılarak üremenin durdurulması lazım, belediyeler ve yetkili kurumlar devreye girmeli. Ben maddi manevi elimden gelen çabayı yapıyorum ve yaparım da.”