14 yaşından beri dericilik mesleği ile uğraşan Nazlı Pekdemir, doğaçlama tasarımlar yapıyor. Pekdemir, erkek egemen dericilik mesleğinde kadın olarak ayakta kalmanın gururunu yaşıyor.

HABER: Gökçe ADAR

Nazlı Pekdemir (34) sektördeki erkek çoğunluğuna rağmen, dericilik işinde canla başla çalışıyor. Evli ve iki çocuk annesi olan Pekdemir, erken saatlerde dükkanını açıp, müşterilerini bekliyor. Pekdemir, dericilik mesleğindeki erkek egemenliğine rağmen, kadın olarak bu işle uğraşmaktan gurur duyduğunu söyleyerek “Hem lisesini hem de üniversitesini okudum. Ben yaklaşık 20 seneden beri çalışıyorum. Beni erkeklerin egemen olduğu meslekte bu koltukta oturmak çok mutlu ediyor. Gurur duyuyorum. Kadın her şeyi yapar. Yeter ki yapmak istesin” dedi.


FABRİKA GİBİ ÇALIŞIYOR


Pekdemir, meslekteki tek sıkıntısının deri ve yapıştırıcı kokusu olduğunu söyleyerek, “Fabrika gibi iki yüz üç yüz tane çanta yapmıyorum. 20 tane çanta yapıyorum. 1.5 saatte boya yapıyorum. Havalandırmam olmasına rağmen bazen kokudan rahatsız olduğum zamanlar oluyor. Yani tek sıkıntım koku oluyor. Yaptığım tasarımlar tamamen doğaçlama. Kendi kafamdan buluyorum. Bazen çantalara manzara desenleri yapıyorum. Tek başıma fabrika gibi çalışıyorum” dedi. Dericilik sektöründe eleman açığının olduğunu söyleyen Pekdemir, “Sektörde çok fazla eleman açığı var. Ama kimse çalışmak istemiyor. Özellikle gençler hiç çalışmak istemiyor. Herkes paranın derdine düşmüş durumda. Kolay yoldan para kazanmak için uğraşıyorlar” diye konuştu.

DERİ ÇANTA LÜKSE KAÇIYOR


İzmir Kemeraltı'nda bir deri dükkanında çalışan Nazlı Pekdemir, ekonomik durgunlukla ilgili şunu söyledi: “Devamlı müşterilerimiz mevcut. Yaz ayları bizde yoğun geçer ama son iki yıldır işlerimiz durgun. Artık herkes kredi ile yaşıyor. Bu durumda da çanta almak lükse kaçıyor. Eskiden gemiler gelirdi. Şimdi onlarda yok. Eski müşteriler daha kaliteliydi. İnternet üzerinden olan satışları da bizi bitirdi.”

Süse ayıracak vaktim yok


Mesleği dolayısıyla sürekli olarak rahat kıyafetler tercih etmek zorunda kaldığını belirten Nazlı Pekdemir, şöyle devam etti: “Benim hareketli bir işim var. İş sırasında rahat olmam gerekiyor. Topuklu ayakkabı ile buraya gelip, çanta yapmam zor oluyor. Spor ayakkabılarımı giyip geliyorum. Tırnaklarım kısa olmak zorunda. Uzun olsa çalışamam. İki tane çocuğum var. Bir de işin yoğunluğu. O yüzden süsüme ayıracak vaktim yok.”