İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Nektar Ege Altıntoprak'ın, çocukların uykularında istemsiz altına kaçırmalarına karşı geliştirdiği akıllı alarm ve ayak bileklik tasarımı, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından yapılan 'Falling Walls Lab' adlı yarışmada Türkiye birincisi oldu.

Altıntoprak, 8 - 12 yaş arasındaki çocukların gece uykuda istemsiz altına kaçırma riskine karşı akıllı alarm ile ayak bilekliğinden oluşan Moon adlı 'uyku cihazı' tasarımı geliştirdi. Girişimcilerin ve mucitlerin projelerini anlattığı yarışmada birinci olan tasarım, Berlin'de farklı ülkelerden gelen çalışmalar arasında Türkiye'yi temsil edecek.

'ÇOCUKLAR SAĞLIKLI UYKU UYUYACAK'


İEÜ Psikoloji Bölümü'nden de çift anadal yapan Altıntoprak, çocukların konforlu uyku almalarını sağlamak amacıyla geliştirdiği bileklik ve alarm sisteminin ödül almasından çok mutlu olduğunu belirtti. Altıntoprak, "Gece altına kaçırma problemi, çocuklukta oldukça sık rastlanan bir şikâyet. Bu durum çocukların psikolojik ve sosyal alanlarda sıkıntılar çekmesine neden olabiliyor. Moon'u, 8 - 12 yaş arasındaki çocukların istemsiz idrar kaçırma problemlerinin çözümüne yardımcı olmak ve sağlıklı uyku uyumalarını sağlamak için tasarladım. Ayak bilekliğinin, ilk bir haftalık kullanımında cihaz, çocuğun altına kaçırmadan önceki hareketlerini, fiziksel durumunu, kasların kasılmasını, terlemesini kontrol ediyor. Altına kaçırdığı zamanki uyku fazını, saatleri ve daha birçok veriyi topluyor" dedi. Cihazın kişiye özel koku, ses, titreşim ve ışık içeren farklı uyarılar verdiğini ve çocuğun uyanmasını sağladığını kaydeden Altıntoprak, çalışmasının Türkiye birinciliğini kazanmasının ardından Berlin'de yapılacak finallerde yarışacağını söyledi. DHA