İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı Şerbetleri'ni kayıt altına alarak geniş kapsamlı bir kitapta topladı. Dünyada ilk kez Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan çalışma, şerbeti dünyaya tanıtacak.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı Saray Mutfağı'nın değerlerinden olan Osmanlı Şerbetleri'ni kayıt altına alarak geniş kapsamlı bir kitapta topladı. Enstitüde düzenlenen kitabın tanıtım etkinliğinde öğrencilerin enstitü atölyelerinde hazırladıkları Tarihi Türk Şavaşçıları temalı “Libas-ı Cengaver” isimli defile büyük ilgi gördü. Ayrıca musiki dinletisi ve kılıç gösterisinin renklendirdiği etkinlikte sergi açılışı da gerçekleştirildi. Açılışa Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Alirıza Altunel, Genel Müdürlük Sosyal Kültürel, ve Faaliyetler Daire Başkanı Ahmet Vefa Güler, Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Ömer Yahşi, Yardımcısı Mehmet Tahir Büdün, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdal Şimşek ve davetliler katıldı.

BİR BUÇUK YILLIK EMEK

Yaklaşık bir buçuk yıllık bir çalışma ile Osmanlı Saray Mutfağı'ndaki orjinal tarifleri İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nün Yiyecek İçecek Hizmetleri Mutfağı'nda tek tek deneyip geliştirildiğini, günümüz içecek kültürüne katkı sunmak amacıyla bir kitapta toplandığını belirten Enstitü Müdürü Şule Aydın, “Türkiye'de ve dünyada yaygınlaşan sağlıksız endüstriyel içeceklerin yerine, şifa kaynağı sağlıklı şerbetlerin tüketimini yaygınlaştırmayı hedefleyen İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, yanlızca ülkemizde değil tüm dünyada ses getiren bir projeye imza attı” dedi. Dünyada ilk kez hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayına hazırlanan kitap, Osmanlı'nın özgün lezzetlerinden olan şerbeti, dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor.