Basmane Günleri birbirinden renkli ve önemli etkinliklere sahne oldu. Semtin kültür mirasının korunmasını amaçlayan organizasyon, finali ise geniş katılımlı tarih turu ile yaptı.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir'in tarihi Basmane semtinin mimari, arkeolojik, etnografik özelliklere sahip kültür mirasının korunması, korumaya teşvik edilmesi ve tanıtılması amacıyla bu yıl 5.'si düzenlenen Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri kapsamında birbirinden renkli etkinlikler gerçekleşti. Etkinliğin son gününe ise geniş katılımlı bir tarih turu damga vurdu. Düzenlenen gezide Agora ve çevresi, Sinagoglar, Cami ve hazireler, eski İzmir evleri, mahalleleri, uzman rehberlerle birlikte gezildi ve katılımcılar tarihi mekanlar hakkında bilgilendirildi.

İLGİ BÜYÜK OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası'nın katkılarıyla düzenlenen ve “Basmane İzmir'in misafirhanesidir” temasının vurgulandığı etkinlikte İzmir Tabip Odası, üniversite öğretim üyeleri, İzmir tarihi araştırmacıları ve sanatçıların katılımıyla uzmanlar ilgi alanlarına giren konularda düzenlenen panellerde görüşlerini aktardılar. Panele konuşmacı olarak katılan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren ilçe ile ilgili birikim ve deneyimlerini anlattı. Büyük ilgi toplayan etkinlik dizisinde bölgede bulunan kültür varlıklarının tanıtması korunup yaşatılması ve gelecek kuşaklara bırakılabilmenin önemini vurgulandı. Paneller dışında açık ve kapalı alanlarda sanatsal etkinlikler düzenlendi.