Halikarnas Balıkçısı ölüm yıldönümünde Muğla'da düzenlenen etkinlikte anıldı. İGC Başkanı Misket Dikmen, Balıkçı'nın ancak yazdığı satırlarla anlaşılabileceğini söyledi.


Haber / Emre DÖKER

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 44. yıldönümünde Muğla Akyaka'da anıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sanat Derneği tarafından düzenlenen anma etkinliği Yücelen Otel'de gerçekleştirildi. Halikarnas Balıkçısı'nın “manevi oğlum” dediği Prof. Dr. Şadan Gökovalı'nın öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Halikarnas Balıkçısı'nı tanımış, o güzel sesini duymuş olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Kabağaçlı'nın babamla dostlukları vardı. Yakın otururduk. Ve onu ziyaretlere beni de götürmelerini iple çekerdim. İlk okuduğum kitabı Aganta Burina Burinata'dır. Balıkçı dendiğinde o romanla anımsarım. Onu tanımış olmak benim için onurdur” dedi. Balıkçı'nın ancak onun yazdığı satırlarla anlaşılabileceğini belirten Dikmen, konuşmasının ardından Halikarnas Balıkçısı'nın “Balıkla Kabak” adlı öyküsünü seslendirdi.
Otel sahibi Hamdi Yücel Gürsoy, “Şadan Gökovalı'nın Balıkçı ile yazdığı kitapları herkesin okuması lazım. Bu küçük beldenin bilim ve sanat merkezi olmasını diliyoruz” dedi; Kabaağaçlı'nın vasiyetini de katılımcılar ile paylaştı. Spiker Fikret Alan da, Balıkçı'yı tanıyamadığını ancak onu Şadan Gökovalı'dan dinlediğini belirterek, “Balıkçı'yı yaşayamadık ama Balıkçı'yı bize yaşatıyor” dedi. Alan, daha sonra Balıkçı'nın kaleminden Şadan Gökovalı'nın belleğinden “Gökova Güzellemesi”ni seslendirdi.
halikarnas-(3)

ŞİMDİ KIZIYORUM

Şair Hamdi Topçuğlu, bu toprakları önce Halikarnas Balıkçısı'ndan öğrendiğini belirterek, “Ama şimdi kızıyorum, öfkeliyim. Eğer Bodrum'u bu kadar tanıtmasaydı acaba Bodrum bazı paragözlerin bu kadar iştahını kabartır mıydı? Bodrum Kalesi yıkılıyor, haberiniz var mı? Hiç sesiniz çıkıyor mu? Halikarnas Balıkçısı Bodrum Kalesi yıkılsın diye mi o kaleden Ramazan toplarını atmıştı? Gökova'ya ahşap yatların girmesi yasak. Bodrum Cup'ta Kisse Bükü'nden bu tarafa etap yok. Bu yurdun dünyanın en güzel yeri olduğunu anlattın ama biz sana layık olamıyoruz” dedi.
Toplantıya “onur” yazarı olarak katılan Feyza Hepçilingirler Balıkçı ile ilgili anılarını anlattı. “Karyalı şair” İbrahim Erdil ise Balıkçı'nın yazılarından örnekler okudu. Yönetmen Hakan Özaydınlık'ın hazırladığı Halikarnas Balıkçısı belgeseli sunumu gerçekleştirildi. Muğla Belediyesi Orkestrası da klasik müzik dinletisi sundu. Muğla Anadolu Lisesi öğrencileri, Balıkçı ile ilgili yazar, şair, devlet adamlarının sözlerini ve Balıkçı'nın “Cura” öyküsünü seslendirdi.

Bir anma da Konak'ta

‘Halikarnas Balıkçısı’ ölümünün 44. yılında Konak Belediyesi’nce düzenlenen törenle anıldı. Kabaağaçlı’nın Bodrum’dan sonra ömrünün 15 yılını geçirdiği Hatay Semti’ndeki Merhaba Apartmanı’nın bulunduğu 232 Sokak’ta gün boyu süren anma etkinliğin açılışında konuşan Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan, babasının ölüm yıldönümünde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Halikarnas Balıkçısı’nı saygı ve özlemle andıklarını belirtti ve “Halikarnas Balıkçısı bize bu coğrafyanın güzelliğini ve çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak için çok çalışmak zorunda olduğumuzu anlattı. Bugün onu bir kez daha anlama ve anlatma zorunluluğumuz var. Onun adına bir kütüphane, bir kültür merkezi açmamız lazım. Bunları da gerçekleştireceğiz. Onun renkli kişiliği gençlere rol model olsun” dedi. Açılış konuşmalarının ardından lise öğrencilerinin ‘Halikarnas Balıkçısı’ konulu resim sergisi ile Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarından oluşan serginin açılışı yapıldı. Başkan Pekdaş, öğrencilere teşekkür belgesi verdi. Tören anma konuşmaları ve müzik dinletisi ile son buldu.