Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük bisiklet üretim tesislerinden Accell Bisiklet, dünyanın en önemli 22 markasını üretip başta İngiltere olmak üzere AB ülkelerine ihraç ediyor.


Ropörtaj / Engin YAVUZ

Halkla İlişkiler Uzmanı Muhlis Dilmaç, tasarım bölümünden bisikletlerin paketlenip ihraç edilmek üzere depoda istiflendiği bölüme kadar Accell Bisiklet’i Gazete 9 Eylül’e tanıttı.

ACCELL01Bugün Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Hollandalı Accell Group’un Türkiye’nin en büyük ve tek, Avrupa’nın en modern bisiklet fabrikalarından birindeyiz. Kendisi de bir bisiklet tutkunu olan ve 7 bisiklet sahibi ODTÜ mezunu makine mühendisi Anıl Şakrak tarafından yönetilen 37 bin metrekarelik tesisi Halkla İlişkiler Uzmanı ve Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin kurucusu Muhlis Dilmaç ile birlikte dolaştık.
Yaklaşık 400 personelin görev yaptığı, tertemiz, düzenli, Avrupalı benzerlerinden hiçbir farkı olmayan modern bir tesis… Üretim bandı gün boyunca hareket halinde…Dünyanın en önemli bisiklet markalarının üretildiği, hatta ilk üretimi bundan 125 yıl önce İngiltere’de Nottingham’da yapılan meşhur Raleigh bisikletlerin de üretilip, vatanına İngiltere’ye ihraç edildiği önemli bir tesis burası. Fabrikanın farklı bölümlerinde asılmış levhalar dikkatimi çekiyor. Bunlardan birinin üzerinde şöyle yazıyor:
“Başarı aynı yönde hedefe gitmektir…”

GELECEĞİN MODELLERİ

Accell Bisiklet’in Halkla İlişkiler Uzmanı Muhlis Dilmaç, çay molalarıyla zaman zaman ara verdiğimiz gezintimiz sırasında üretim aşamalarını başlangıcından, bisikletlerin paketlenip ihraç edilmek üzere depoda istiflendiği bölüme kadar Gazete 9 Eylül’e tanıttı.
İlk olarak tasarım bölümünde görev yapan arkadaşlarla tanıştık. Gelecek yılların modelleri burada tasarlanıyor. Tesiste bisiklet üretimi ise gidonu, kadroyu, maşaları oluşturan boruların kesildiği, konikleştirildiği bölümden başlıyor. Sırasıyla kadroların üretildiği, kaynak yapıldığı, yüzeylerin bütün pürüzlerinden arındırıldığı, boyandığı, etikenlendiği, jantların üretildiği, tekerleklerin üretildiği ve son olarak bütün parçaların bisikletlerin gövdesine monte edildiği montaj bandını ve son olarak paketleme bölümünü birlikte inceledik. Etiketleme bölümünde daha çok kadın personelin görev yaptığını fark ettim. Dilmaç, “Kadınlar çok daha titiz ve dikkatli olduğu için bisiklet gövdesini etiketleme görevi onların” dedi.


22 FARKLI MARKA

ACCELL16Accell Bisiklet’te montaj bandından bir bisikletin çıkışı, modeline ve özelliklerine göre 27-50 saniye sürüyor. Bisiklet eğer MTB ise( Dağ Bisikleti) üretim 27 saniye, çamurluk ve bagaj gibi aksesuarları varsa 40 saniye sürüyor. Fabrikanın günlük üretim kapasitesi 2000. Şu sıralar fabrikada herkes ihracatla ilgili ile talepleri karşılamakla meşgul. Talebe göre 22 farklı marka bisiklet Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç edilmek üzere üretiliyor. Bu markalar arasında Raleigh, Lapierre, Atala,Ghost, Koga, Nishiki, Tunturi, Torker, Sparta, Carraro ve Bianchi gibi dünyanın en tanınmış bisiklet markaları yer alıyor. Hollanda dışında, Fransa, İspanya, İtalya, Finlandiya, İsveç, Belçika ve İngiltere gibi bisiklette artık bir marka olmuş ülkelere de Accell Bisiklet’in ürünleri satılıyor. Accell Bisiklet’te yurt dışındaki müşterilere gönderilmek üzere 2018 model bisikletlerin numunelerinin hazırlandığı özel bir bölüm de yer alıyor. Bu şekilde yılda yaklaşık 2000 numune bisiklet hazırlanıyor. İç piyasaya yönelik üretim ise her yıl olduğu gibi Aralık aylarında başlayacak.

BİSİKLET DOSTLUĞU

Bisikleti bir yaşam tarzı olarak benimsemiş profesyonellerin bir arada çalıştığı Accell Bisiklet’te genel müdür de, grafik tasarım yönetmeni de, ar-ge uzmanı da kalite güvence şefi de, halkla ilişkiler uzmanı da bisiklet tutkunu. Bu yüzden yalnızca fabrikada değil, aynı keyfi yaşadıkları için iş dışındaki hayatlarında da çoğu zaman birlikteler. Genel Müdür Anıl Şakrak dışında firmanın diğer yönetici ve çalışanlarını da bisiklet etkinlikleri, turlar ve yarışlarda görmek mümkün. Critical Mass etkinliklerini kaçırmayan Selim Ataz Genel Müdür Yardımcısı, Türkiye Yol Bisikleti Master Erkekler ve Dağ Bisikleti Maraton Türkiye Şampiyonu Turgay Germen Ürün Destek Uzmanı, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun katılımcılarından Ezgi Özkan Proje Yönetim Uzmanı, Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin kurucusu Muhlis Dilmaç Halka İlişkiler Uzmanı, Bisiklet Federasyonu Dağ Bisikleti Teknik Kurul Üyesi Gürol Çaydaş Pazarlama Müdürü, Triatlon sporcusu Kağan Onurer Yedek Parça Satış Uzmanı, Triatlon Hakemi Samed Kunaç Pazarlama Yönetmeni…
Örneğin Çeşme Gran Fondo’ya 19 kişilik bir ekiple katıldılar. Tesisin 10 çalışanı omurilik felcine fon yaratmak için tüm dünyada aynı anda koşulan Wings For Life yarışmasında bisiklet ile gönüllü eskortluk yaptı. Fabrikadan İzmir’e, İzmir’den fabrikaya bisikletiyle gelip giden birçok çalışan var Accell Bisiklet’te…


İHRACATTA LİDER

ACCELL10Türkiye’nin ilk entegre bisiklet üretim tesisi olmasının yanı sıra, yıllardır kaptırmadığı ihracat liderliği ve ülkemize kazandırdığı markalar ile Accell Bisiklet’in öncelikli misyonu ‘Halkımızı Bisiklete Binmeye Teşvik Etmek’. Bu sebeple ülkemizde düzenlenen pek çok etkinliğin ve sosyal sorumluluk projesinin destekçisi olan Accell, bisikleti seven ve başta öğrenci grupları olmak üzere, üretimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen tüm bisiklet severleri Manisa’daki tesisine davet ediyor. Ziyaretçileri, bisikletin tarihçesi, üretim süreçleri ve doğru bisiklet seçimi gibi bilgileri içeren bir de sunum bekliyor. Eğer fabrikanın paydos saatine kalırsanız pek çok bisikletlinin bu fabrikadan ayrılışına da tanıklık edebilirsiniz…
Accell Bisiklet şu sıralar çok farklı ve yeni bir modeli iç piyasaya sunmuş olmanın heyecanını da yaşıyor. Bu bir elektrikli bisiklet, 8 vitesli, adı E Viva…Belirli bir yaşın üzerinde olanlar için, nefes ve kalp sorunu olanlar bisikle kullanırken zorluk yaşamasınlar diye üretilmiş. Elektrikli olduğu için yokuşları rahat çıkıyor. Özellikle çiftler için ideal. E Viva’ya “Evlilikleri kurtaran bisiklet” diyorlar. Performansı daha zayıf olduğu için geride kalan sürücünün yapması gereken vitesi büyültmek ve diğerine yetişmek… Bisikletler pedala destek veren donanıma sahip. Pedal çevirmediğiniz zaman motor devreye girmiyor. Çevirdiğiniz an motor hemen devreye girerek pedal çevirmenizi kolaylaştırıyor. Hız limiti 25 kilometre. Hızının 25 kilometreyi geçtiğinde elektrikli motor devreden çıkıyor ve kendi gücünüzle gidiyorsunuz. Tam şarjlı batarya ile yolun durumuna göre 80-100 km yol yapmanız mümkün. E-Viva mağazalarda yaklaşık 5 bin liraya satılıyor.
Gövdelerinin rengi bile bilgisayarlar tarafından belirlenen rengarenk bisikletlerin arasında yaptığım bir saatlik gezinti sona ererken Genel Müdür Anıl Şakran ile Halkla İlişkiler Uzmanı Muhlis Dilmaç, Bursa ve Eskişehir’de bisiklet tutkunlarıyla bir araya gelmek ve onlarla birlikte pedal çevirmek üzere yola çıkmaya hazırlanıyorlardı.