Kim istemez ki bayrama mutlu ve sağlıklı girmeyi.Ama söylemekle olmuyor. Buruk bir bayram. Çünkü salgın tüm hayatımızı kararttı. Ateş düştüğü yeri yakar. Geçen yazımda değinmiştim... Her gün bir uçak düşüyor. Hayatını kaybedenlerin acısı hissediyorum. Çok zor. Bu arada Almanya, Türkiye’yi 'yüksek salgın ülkesi' ilan etti. Bu kararın, Avrupa Birliği ile gidiş-geliş uçuşları daha da zorlaştırabileceği ve ekstra kontrol kararları alınabileceği anlamına geldiği belirtildi.

***

Hayatımızı sadece salgın karartmıyor. Kadın cinayetleri toplumu derinden yaralıyor. Basın özgürlüğünde yine sınıfta kaldık. Yoksulluk aldı başını gidiyor. Çarşı, pazar el yakıyor. 5 liradan başlıyor sebze-meyve fiyatları. Bu yüzden enflasyon vatandaşın sağlıktan sonra en büyük sorunu.

TÜİK, 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14.60 olarak açıkladı. Acaba ne kadar gerçek? Çünkü Ekonomist Profesör Veysel Ulusoy’un başında olduğu ENAG kuruluşu enflasyon yüzde 36.72 olarak hesapladı. Bu açıklamanın ardından TÜİK tarihinde ilk defa bir grup hakkında suç duyurusunda bulundu.

***

İşsizlik yine büyük boyutlarda, DİSK-AR, işten çıkarma yasağı ve TÜİK hesaplama metodu nedeniyle dar işsizlik verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını belirtti. Buna göre geniş tanımlı işsizliğin yüzde 27 olduğu, geniş tanımlı işsiz sayısının 2 milyon 379 bin artarak 9 milyon 681 bine yükseldiği kaydedildi. Buna bağlı olarak insanlar ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor. Beyin göçünün liselere indiği belirtiliyor. Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 330 bin 289 oldu.

***

CHP Ar-Ge Bilim Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Profesör Fethi Açıkel, son 3 yılda 10 bin milyoner ve 13 bin iş insanının ülkeyi terk ettiğini söyledi: “Yurtdışına göç eden gençlerin sayısı da yüzde 70 arttı. Böylece Türkiye, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada en çok milyoner kaybeden 3'üncü ülke oldu. Türkiye'den yurtdışına göç eden kişi sayısı da 3 yılda yüzde 97 arttı. 2019'da göç eden nüfusun yüzde 41'inin 20-34 yaş arası gençlerden oluştuğu görülüyor. Türkiye'nin 20 OECD ülkesine beyin göçünden ötürü kaybı en az 220 milyar dolar. UNESCO verilerine göre, Türkiye'den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor.”

Mutlu ve sağlıklı bayram dileği ile.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.