Pandemiyle birlikte zorlaşan ekonomik koşulların ardından yardımlaşma kültürümüze "askıda" kelimesiyle başlayan yeni seçenekler eklendi. Ekonomide kısa sürede düzelme gerçekleşmezse askıda ekmek, askıda fatura, askıda kitap, askıda İzmirim Kart seçeneklerine başka başka kampanyaların ekleneceğine hiç şüphe yok.

Askıdaki yardımların çoğu İzmir Büyükşehir Belediyesi eliyle sürdürülse de İzmir'de tam 75 yıldır yardımlaşmanın öncüsü olmuş İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği (İZFAK) gibi çok önemli işlevler üstlenmiş, güvenilir ve saygın derneklerin varlığı bugünlerde çok daha değerli.

Ben İZFAK ile üniversite öğrenciliğim sırasında, rahmetli Mazhar Zorlu'nun başkanlığı döneminde tanıştım. Sancar Maruflu döneminde de derneğin üyesi oldum. Üniversite eğitimim sırasında burs aldığım, benim gibi nice kız çocuğuna ve üniversite öğrencisine destek olmuş derneğe ilişkin ayrı bir gönül bağım olduğunu söylemeliyim.

Derneğin Sancar Maruflu'nun vefatının ardından düzenlenen ilk genel kurulu 26 Nisan 2022 günü Alsancak'ta Türk Eğitim Vakfı İşhanı'ndaki kendi binasında gerçekleşti. O gün hem bayram öncesi yapılan çalışmaları öğrenmek hem de genel kurulu izlemek üzere derneğin merkezine gittim.

İzmir’in ilk kamu yararına derneklerinden olan İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği 1947 yılında kurulmuş. Son başkanlığını "İzmir Baba" olarak tanınan rahmetli Sancar Maruflu'nun üstlendiği dernekte Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Dr. Behçet Uz, Hasan İkbal, Mazhar Zorlu, İbrahim Sezai Berki ve Mehmet Ali Şamlı başkanlık yapmış.

İzmir'de kimsesiz ve geliri olmayan yaşlılar için ilk huzurevini de yapan, daha sonra belediyeye bağışlayan dernek, kentte efsane isimlerin desteğiyle bugünlere kadar aktif olarak ayakta kalmayı başarmış. Adı İzmir'le özdeşleşmiş, kurucularının, başkanlarının ve bağışçılarının İzmir'e yaptığı hizmetlerle anıldığı derneğin duvarlarındaki fotoğraflar kentimizin yardımlaşma kültürüne dair birer belge niteliği taşıyor.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı verilerine göre, İzmir'de aktif dernek sayısı 6 bin 707. Bu dernekler içinde "kamu yararına dernek" statüsünde çalışan 22 dernekten biri de İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği.

Sancar Maruflu’nun 15 Ağustos 2021 günü yaşama veda etmesinin ardından İZFAK Başkanlığı görevini üstlenen Hüsnü Oral, bu görevi genel kurula kadar sürdürdü. Tek listeyle gidilen genel kurulda derneğin üç yıl boyunca görev yapacak yeni yönetimi belirlenmiş oldu.

75 yıllık derneğin yeni yönetimi Bülent Tokalıoğlu’nun başkanlığında Emin Cüneyt Sağdıç, Adnan Altuğ, Mehmet Sinan Bezircilioğlu ve Yeşim Kadayıfçı’dan oluştu. Kadir Burçin Şenulaş, Şehmus Kayapınar, Hasan Ruşen Gürgan da İZFAK Denetim Kurulu’na seçildi. Ömer Ahmet Gülçağ, Cevat Ziya Maruflu, Emine Algül, Yıldız Aktaş, Sait Murat Tuzkar yönetim kurulunun, Aynur Kayalı, Aycan Fatma Erkal ile Okan Yüksel denetim kurulunun yedek üyeleri oldu.

İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği kurulduğu günden bu yana “İzmir’de yaşayan, el avuç açmayan, dilenmeyen gerçek fakire, fukaraya yardım” ilkesiyle ihtiyaç sahibi vatandaşlara yıl boyunca yardım ediyor. Üniversite öğrencilerine burs veriyor. Tıbbi malzeme, tekerlekli sandalye hatta gelinlik damatlık yardımı yapılıyor.

Derneğe başvuran vatandaşlar, yapılan araştırma ve doğrulamanın ardından yardım listesine alınıyor. Ramazan ve kurban bayramlarında bağışlar kadar yardım isteyenlerin sayısında da artış yaşanıyor.

75 yıldır ayakta kalmayı başarmış İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği’nin işi bu ekonomik koşullarda hiç de kolay değil. Doğru insanların elinde, sıkı denetimlerle, güvenilir isimlerin önderliğinde, gönüllü bağışçıların katkılarıyla bu günlere gelebilmiş bu değerli derneğe İzmirliler'in bayramlarda değil, her dönem sahip çıkması gerek. Çünkü ihtiyacın yazı, kışı, bayramı, seyranı, zamanı yok…

Bu zorlu dönemde yeni yönetime gönülden başarılar diliyorum.