Gururumuz ünlü film yönetmeni Nuri Bilge Ceylan 2008 yılında Cannes Film Festivali'nde "Üç Maymun" filmiyle Faye Dunaway'in elinden 'En İyi Yönetmen" ödülünü alırken yaptığı konuşmada duygularını şöyle dile getiriyordu;

"Bu ödülü tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum."

Ülkemizde, gerçekten de çok güzel ve son yıllarda yalnız bir ülke.

Buna bir de son dönemlerde başımıza gelen talihsizlikleri ekleyebiliriz.

Yaklaşık bir buçuk yıldır korona belasıyla uğraşıyoruz.Yalnız biz değil bütün dünya boğuşuyor bu belayla. Peki biz ne yaptık bu süre içinde? Maske rezaletiyle başlandı, hala devam eden aşı beceriksizliği ile, yanlış ilaçlarla, gizlenen rakamlarla, saçma sapan mitinglerle, kongrelerle, bayram kutlamalarıyla, umre ziyaretleriyle, asker uğurlamalarıyla sürdü gitti. Sonuç 50 binden fazla kayıp can... Sizce talihsizlik mi?

Ormanlarımız cayır cayır yanarken ne yaptık? 53 ilde 270 orman yangını meydana gelmiş. 59 mahalle yok olmuş. Can kayıpları var. Ekolojik değişimin yanında ormanlarda, yerleşim yerlerinde yüz binlerce canlının yanması da işin bir başka yönü.

Yangının çıkış sebebi ne olursa olsun ekipler zamanında müdahale edebilmişler mi? Nerede bizim yangın söndürme uçaklarımız? Peki Rusya'dan kiralanan uçaklar bizim coğrafi yapımıza uygun mu? Düşen uçaktaki sekiz canın hesabını kim verecek? Türk Hava Kurumu' nun yangın söndürme uçaklarını kullanılmaz hale getirenler kimler? Birçok ülkenin kullandığı uçaklar onarılabilecekken hangarlarda çürütülerek dünyanın parasıyla uçak kiralamak nasıl bir talihsizliktir?

Peki Karadeniz Bölgesi'ndeki sel felaketini talihsizlik olarak niteleyebilir misiniz?

Yüze yakın can kaybı gerçekten talihsizlik mi?

Dere yatağının kenarına 15 katlı binalar dikilmesi, dere yatağının 400 metre genişliğinin 15 metreye düşürülmesi nasıl bir talihsizliktir? Yine dere yatağının kenarına, selde S 400 füzelerine dönüşebilecek tomrukları depolamak, bölgedeki HES inşaatının gereğinden fazla büyütülerek ve proje dışına çıkılarak dağın yamaçlarının traşlanması bir talih oyunu mudur?

Peki geçen yıl İzmir'de meydana gelen, 117 vatandaşımızın can verdiği, 50 bin kişinin evsiz kaldığı depreme ne diyeceksiniz? Yapı kusurlarını biliyoruz da yer seçiminden, olan kararlarından haberimiz var mı?

Bütün bunlara talihsizlik diyorsanız, söyleyeceğimiz şudur;

Evet ortada bir talihsizliklik vardır. Bu talihsizlik güzel ve yalnız ülkemin bu olaylara AKP iktidarında yakalanmış olmasıdır...

***

İzmir'in simge ismi vefalı dost 'İzmir Baba' Sancar Maruflu'yu kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Işıklarda uyusun.