Ey milletim, gözünüz aydın, işsizlik sorunumuz bitti..

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre işsizlik azalarak yüzde 13.6 düzeyinde gerçekleşti. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 502 bin kişi azalarak 4 milyon 228 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1.1 puanlık azalış ile yüzde 13.6 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.7 puan azalışla yüzde 24.4 oldu.

Kovid-19 salgını büyük bir istihdam depremine yol açarken TÜİK bir mucizeye imza attı ve işsizliği düşürdü. TÜİK’e böyle diyor ama vatandaşlar sabahın köründe İŞ-KUR önünde kuyruğa giriyor. Hani işsizlik azalmıştı? Gerçek ne?

TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DİSK, geniş tanımlı işsiz sayısının 13 milyonu, işsizlik oranının ise yüzde 39’u aştığını açıkladı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yöntemiyle Türkiye’deki işsizlik verilerini hesapladıklarını, bu verilerin Kovid-19 salgını sebebiyle artan gerçek işsizlik oranlarını yansıtmadığı belirtildi.

***

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık da AKP'nin istihdam,ekonomi ve reform paketinin işsizliği düşürmede başarılı olamadığını söyledi: “İşsiz olmak, evine ekmek götürememek nasıl bir şeydir, bunu yaşayan bilir. Bir iktidarın çözmesi gereken en önemli sorunlardan da biridir işsizlik. Ülkemizde 1988-2002 yılları arasındaki ortalama işsizlik oranı yüzde 8.8 dir. Oysa AKP’nin 18 yıllık iktidarında işsizlik oranı ortalaması yüzde 12.2 oldu. Gerçek işsizlik daha yüksek, gençlerde ve kadınlarda daha da yüksek. Son açıklanan işsizlik oranında da gördük ki çalışan sayısı 27 milyon 795 binden 26 milyon 133 bine düşüyor ama işsizlik düşüyor. Yani istihdamdakiler azalıyor ama işsizlik oranı düşüşte gösteriliyor. Böyle bir matematik yok. AKP işsizliği 2002 yılında 10.3’den devraldı. Bu süre zarfında işsizliği düşüreceklerini, istihdam yaratacaklarını defalarca iddia eden iktidar 18 yılda, 15 istihdam paketi ve 5 ekonomi ve reform paketi hazırlasa da işsizliği düşürmede başarılı olamadı.”

TÜİK’e göre ümitsizler, ücretsiz izinliler, evde kalanlar işsiz değil. Oysa her evde işsiz bir üniversite mezunu gencimiz var.

Sözün özü doğru habere ulaşılmazsa sonuç böyle olur.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.