Ekonomik krizlerden kriz beğendiğimiz bugünlerde çıkış noktası olarak teknoloji sahaları parlıyor. Peki hangi teknoloji sahalarına emek ve yatırım yapmak yakın zamanda daha verimli ve kazançlı olacak? İncelemeye devam edelim.

Kripto para (blockchain) teknolojileri:

Herkesin merak ettiği bir saha kripto para teknolojilerine ve kripto paralara yatırım yapmaya pek çok kişi hevesli.Peki gerçekten bu sahanın bir geleceği var mı?

Öncelikle bu teknolojinin özünü anlamak gerekir. Alım-satım işlemleri de olmak üzere verilerin yazılıp-saklanması teknolojilerinde “Merkeziyetsizleştirme” olarak özetlenebilecek “blockchain” teknolojileri aslında tüm yetkiyi merkez bir kurumdan alıp sistem içindeki herkese dağıtmayı amaçlayan bir teknoloji. Kripto paralarda bu merkez devletlerin “merkez bankaları” oluyor. Sistem içindeki o diğer “herkes” ise yaygın ismi ile madenciler oluyor. Arada işleme sokulan alınıp satılan veri ise “kripto paralar” oluyor.Bir alım satım işlemi yapıldığında tüm bu işlemlerin kayıtları “blockchain” teknolojisi ile madenci isimli kişilerin bilgisayarlarına aynı anda yazılıyor. Tüm kayıtlar buinsanların bilgisayarlarında tutuluyor. Böylece veri işlemlerinintam bir güvenilirliği sağlanmış oluyor. Merkezi olan geleneksel veri sistemlerinde olduğu gibi birinin müdahale edip verileri değiştirmesinin önü alınmış oluyor.

Böylece halen bu terimi tartışılsa da “bir merkeze bağlı olmayan yeni ekonomi”ortaya çıkmış oluyor. Aslında insanlar bunu ekonominin icadından beri yapıyorlar. İnsanoğlu en son ham değeri kağıt olan banknotlara anlamlar vererek onların ham hallerinden çok daha fazlasını satın alabilecek değerlere sahip olmasını sağladı. Şimdi aradan kağıt banknotları da kaldırıyor. Artık banknotların işini bir dizi rakama yaptırıyor. Kısaca “değerli veri” olarak adlandırdıkları şey bir dizi rakam olmuş oluyor. Bu işlemlerin kayıtlarını da devletler değil madenciler tutuyor. Bir nevi bu madenciler sistemin muhasebecileri oluyorlar.

İşin özünü bu şekilde net anladıktan sonra aslında bu teknolojinin mecbur gelişen bir teknoloji olduğunu fark etmiş oluyorsunuz. Her şey dijitalleşirken ekonominin bundan kaçması mümkün değildi. İtici güç “blockchain” teknolojileri. Bu teknoloji sayesinde tüm veri saklama teknolojileri de değişmiş oldu. Peki “blockchain”in ürünü kripto paralar var olmaya devam edecek mi? Evet çünkü talep var. Bu talebin nedeni ise kripto paraların bir anda çok büyük servetler kazandırma özelliğinin olması. Merakınızı gidermek için de cevaplayayım.

Peki kripto paralar neden çok kazandırıyor veya kaybettiriyor?

Bunun nedeni volatilite. Ekonomide menkul kıymetlerin dalgalanmalarına “volatilite” deniyor. Dalgalanmalar ne kadar yüksek ise büyük paralar kazanabiliyor veya kaybedebiliyorsunuz. Kripto paralarda yüksek volatilitedurumunun yaşanmasının nedeni iki sebebe dayanıyor. İlk olarak kripto para işlem hacimleri, halen piyasalarının diğer altın, dolar, petrol menkul değerler hacimlerine göre çok küçük hacimdeler. Yani elinizde birkaç milyon dolarınız varsa o gün ilgilendiğiniz para biriminin değerini alarak veya satarak yüzde 5, 10 artırıp azaltabiliyorsunuz. İkinci ana neden ise kripto para birimlerine, devletlerin vergi sisteminden kaçmak isteyenlerin, ödemede dolar, eurokullanmak istemeyen devletlerin ve bunlar yanında büyük kazanç bekleyenlerinyoğun ilgisi. Fakat bu da bu ekonomik olarak ekonomiyi yöneten ABD, Rusya, Çin gibi devletlerin daha sık olarak kripto borsaları hakkında soruşturma açmalarına neden oluyor. Her açılan soruşturma da başta bitcoin olmak üzere tüm kripto para birimlerinin değerlerini aşağı yönde dalgalandırıyor.

Kripto para yatırımcılığından para kazanır mısınız bilemem. Fakat kesin kazanacağınız bir yeri var. Kripto paraların altyapılarını oluşturan “blockchain” teknolojileri anlamak, oluşturabilecek insan altyapısını yetiştirmek ve buna yatırım yapmakçok daha kazançlı olacak. Çünkü bu teknolojileri kurabilen ve yönetebilen herkes, farklı pek çok firma ve devletten istek ve talep görüyor ve çok fazla şekilde bilgili insan ihtiyacı artıyor. Bu sebeple yakın geleceğin bu popüler teknolojileri ile ilgilenmek doğru bir iş sahası olacak. Sağlıklı günler dilerim.