Kitabevleri yazarların, şairlerin, sanatçıların, okurların da buluşma, söyleşme yerleri artık. İmza günlerinin, atölye çalışmalarının, çeşitli etkinliklerin yapıldığı sıcak ortamlar olarak da ilgi çekiyor.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Yakın Kitabevi de bunlardan biri. 2002’den bu yana kitapseverlerin yanında, yakınında…

Kitabevinin sahipleri, sorumluları Levent Salıcı’nın, Mehmet Nusrettin ve Esat Özbay kardeşlerin, kitabevinde çalışan arkadaşların yakınlıklarını, içtenliklerini duyumsarsınız her zaman.

Yakın Kitabevi 2006’da inceleme, araştırma, roman dallarında kitap yayınına başlamıştı. Kasım 2018’de ise Sinan Oruçoğlu’nun “Yerin Çektiği”, İdris Özyol’un “Kabuk Dudak” şiir kitaplarıyla da merhaba dediler okurlarına.


***

Sinan Oruçoğlu, Adıyaman Besni (1974) doğumlu. 2001’de Yaşar Nabi Nayır, 2005’te Çirkin Ağacı dosyası ile Arkadaş Z.Özger şiir ödüllerini kazandı. Şiir, yazı, söyleşileri 1995 den bu yana dergi ve gazetelerde yayımlanıyor.

Oruçoğlu’nun ikinci şiir kitabı “Yerin Çektiği”nde 10 şiir var. Şiirler sayfalarda sıkış tepiş değil. Dinginlikle, rahat okunmaya olanak sağlayan genişlikle yer alıyor.

Kendine güvenen, sesinin gücüne inanan, dizelerine egemen bir şairle buluştuğunuzun ayrımına varıyorsunuz. İlk kitabıyla ikinci kitabı arasındaki 13 yılı boş geçirmediği, şiirin olanaklarını iyi kullandığı, olgunlaştığını da duyumsatıyor bize Oruçoğlu.

İdris Özyol, 1967 Zonguldak doğumlu. Doksanlı yılların genç şairlerden. Adını 1992’de Yaşar Nabi Nayır gençlik ödülüyle duyurdu. Doksanların ilk döneminde yayımlanan Göçebe dergisinin kadrosunda Birhan Keskin, Osman Çakmakçı, Hasan Öztoprak, İrfan Yıldız gibi adlarla yer aldı.

Kabuk Dudak, şairin ilk kitabı. Ancak daha önce yayımlanan iki deneme kitabı olduğunu da anımsatayım.

Özyol, dönemin farklı uçlarını, değişik eğilimlerini kendi özgünlüğünü koruyarak şiirlerine dokumuş.

Yakın buluşmalar: “Dumansızlar”

Söz buluşmalardan açılmışken, yeri düştükçe yinelemekten bıkmadığım yazar, şair dostların Dumansız toplantılarını anmamam olanaksız.

Sanat-yazın dostluğunun, sevgi bağlılığının, dayanışmanın, insan sıcaklığının duyumsandığı, sergilendiği, paylaşıldığı bir buluşma Dumansızlar. Bıkmadan, usanmadan, soğuk yağmur demeden belirlenen yerlerde sürer bu buluşmalar.

Geçtiğimiz Cumartesi günü bu oluşumun 18. yılını kutladı Dumansızlar, Hatay’da Medusa kafede. Zaman zaman sayıları kırkları, ellileri bulan Dumansızlar toplantısında o gün Mevlüt Kaplan, Mukadder Özakman, Nevin Konuk, Yunus Bekir–Huriser Yurdakul, Bahri Karaduman, Ayhan Altay, Abdullah Bolulu, Hasan Efe, Selami Şimşek, İlhan Soytürk, Eşref Karadağ, Mehmet Büyükçelik, Osman-Necla Akbaşak, Nüket Hürmeriç, Emel Kayın, Oğuz Tümbaş… katılamayan dostlarını da anarak sanata, yazına, gündeme dair görüşlerini, düşüncelerini, şiirlerini paylaştılar.

Bir yakın buluşma yeri de “Vefa İstasyonu”

Gönüldeşliği, sevgiyi, vefayı içeren bir yakın buluşma da Edebiyatımızda Vefa İstasyonu izlenceleri. Bu yıl da tam gaz sürüyor. Ocak ayında konuk yazar, şair, eğitimci, dergici Ömer Akşahan’dı.

6. yılın 32. buluşmasının konuğu ise sıkı bir İzmirli, değerli bir yazın emekçisi Avram Ventura.

27 Şubat 2019 Çarşamba akşamı Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde ağırlanacak. Şimdiden duyurulur.