Koronavirüs dünyayı hazırlıksız yakaladı.Çok sayıda ülke enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatsa da virüs şimdi dünya genelinde daha büyük bir hızla yayılıyor.Son haftalarda koronanın yeniden hız kazandığı gözleniyor.

Türkiye de riskli oldu.Ayasofya’nın açılışında 3 bin kişiye virüs bulaşmış.Bazı kişiler risk yokmuş gibi yaşıyorlar.Vaka sayıları bazı illerde arttı ve yeniden 65 yaşa sınırlama getirildi.

Maske kullanmanın gerektiğini artık bilmeyen yoktur derken gözlerime inanamıyorum.Vatandaşın maskesini sağ kolunda taşıyor.Ne zaman kullanacak ? Maskesi burnunu örtmüyor.O kadar çok ki bu durumda olanlar.Böyle kişileri gördükçe güler misiniz,ağlar mısınız diyorum,

Gelelim sosyal mesafeye.Metrodayım.4 kişilik koltuklarda yeşil bant uygulaması ile çapraz 2 kişi oturuyor.Geçen gün otobüste kurallara uygun oturuyorum,pat diye vatandaş geldi oturdu yanıma.Uyardım.Hemen yerimden kalktım.Ufak bir tartışma.Yolcular benden yana tavır koydu.

Otobüsteyim.İsteyen istediği yere oturuyor.Eshot çalışanı sorgu,sual yok,yanımdaki boş koltuğa oturdu.Tabii hemen kalktım.Ufak bir tartışma.Bir de demez mi Valilik genelge göndermiş ve eski düzene dönülmüş,Olmaz böyle bir şey diyorum.Böyle bir genelge olsa bile ben buna uymam diyorum.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Profesör Doktor Mustafa Necmi İlhan,koronavirüs vaka sayılarında artış olursa bölgesel olarak bazı kısıtlamaların olabileceği uyarısında bulundu,;

“ İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları her konuda yetkili. O il için,sokağa çıkma yasağı ilan edebilir.AVM'leri kapatabilir.okullar ile ilgili kısıtlamaya gidebilir.Kurallara uyulmayan illerde kısıtlamaya gidilmesi, kurallara uyulan illerde kısıtlamaya gidilmemesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.Virüs kapalı mekanda doğal olarak daha fazla bulaşmakta.Ama bu açık alanlarda da  'bulaş olmuyor' anlamına gelmiyor.Türkiye'de vefatların bu denli az olmasını doğrudan sağlık çalışanları ve sağlık sistemine bağlamak gerekiyor,Hayatını kaybeden 30'a yakın doktorumuz, çok daha fazla sayıda da sağlık çalışanımız var”

Bu arada tartışmaya açılan bir konu da ikinci korona dalgası kapıda mı?

Virologlar, yeni tür salgınının ikinci dalgasını aylar öncesinden öngörmüştü. İnsanlar korona nedeniyle getirilen sosyal mesafe kuralları ve kısıtlamalara uymadıkça, olası bir ikinci dalga tehlikesi de büyüyor.

Dünya Sağlık Örgütü bir süredir, koronavirüsün belki de hiçbir zaman hayatımızı terk etmeyeceği mesajını veriyor.Bu yüzden kurallara uyalım,gevşemeyelim.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar,