HABER/ Sinan KESKİN

Sektöründe Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 4. büyük fuarı olan 14.Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 15 ülkeden tarım bakanlarının katılımıyla Fuar İzmir’de açıldı. 10 Şubat’a kadar devam edecek olan fuar, 110 bin metrekare kapalı alanda, 70 ülkeden 900 katılımcıyı ağırlayacak. Fuarı 350 bin kişinin ziyaret etmesi ve 600 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor. Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılış töreninde dünyada tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerinin öneminin giderek arttığına dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Bir ülke için savunma ve silah sanayi ne kadar önemliyse tarım da o kadar önemli. Gelecekte dünyayı doyuran ülke, dünyanın lideri olacak. Bu fuarla yeni ticari işbirliklerine kapı aralayacağız, firmalar rakiplerini tanıyacaklar, marka bilinirliklerini artıracaklar. Firmalar yerli ve yabancı 250 bini aşkın ziyaretçiye ulaşma şansına sahip olacaklar” dedi.

Türkiye’nin tarımsal hasılası itibariyle Avrupa’da birinci, dünyada 7. sırada olduğunu belirten Pakdemirli, “Aslında tarım toprağı varlığı açısından dünyada 17.'yiz. Bu istatistik topraklarımızı iyi değerlendirdiğimizi gösteriyor. Fakat yine de bu yerimizi beğenmiyoruz. Avrupa’da küçükbaş hayvan varlığı açısından birinci, büyükbaş hayvan varlığı açısından ikinciyiz. Son 16 yılda tarımsal destekleri yüzde 700 artırarak 14.5 milyar TL’ye yükselttik. Bitkisel üretimimiz yüzde 22 artışla 120 bin tona, süt üretimimiz yüzde 148 artışla 20.7 milyon tona, kırmızı et üretimimiz yüzde 67 artışla 1 milyon 126 bin tona, yumurta üretimimiz yüzde 66 artışla 19.3 milyar adete çıktı. Bunların daha da artması için 2019’daki destek tutarımızı geçen seneye göre yüzde 11 artırarak 16.1 milyar liraya çıkardık” diye konuştu.

Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatının 3.7 milyar dolardan 17 milyar dolara ulaştığını belirten Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürü; “Tarımsal yurtiçi hasılamız 36 milyar TL’den 190 milyar TL’ye yükseldi. Sulamada da başarılı işlere imza attık. Şu an için 6.5 milyon hektar sulanabilen alanımız var. 2 milyon hektarlık alanı daha sulamaya açmayı hedefliyoruz. Bunun sonucunda da tarımdan yılda 15 milyar TL ekstra gelir artışı sağlayacağız. Türkiye tarım, gıda ve hayvancılıkta üretim ve pazarlamada büyük fırsatlara sahip. Bu durumu fırsata çevirmeliyiz. Yatırımcılara her torla kolaylığı göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye’de yapılan her yatırım fazlasıyla karşılık bulacaktır. Bu fuara tarım bakanlarının ilgisi, ekonomimizin gücünü göstermesi açısından önemli.”

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ise geçen yıl fuarda 332 bin ziyaretçiyi ağırladıklarına dikkat çekerek, “Bu yıl 350 bin ziyaretçi bekliyoruz. 70 ülkeden alım heyetlerinin katılımı ve 2 bine yakın yerli ve yabancı iş insanı arasında yapılacak ikili görüşmeler ile fuarın 600 milyon doların üzerinde iş hacmi yaratmasını bekliyoruz. Bu yıl fuar bünyesinde evsahipliği yaptığımız Dünyada Tarımın Geleceği konulu Uluslar arası Tarım Bakanları Zirvesi’ne Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Etiyopya, Gürcistan, Kırgızistan, KKTC, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Somali ve Katar’dan bakan ve bakan yardımcıları katıldı. Ayrıca BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Orta Asya Koordinatörü’nü de ağırladık” şeklinde konuştu.

Açılış töreninde İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir’in özellikle tarımsal çeşitliliği ile sektörde öne çıktığını dile getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan da dünyada eğitim ve tarım sektörlerine yapılan hiçbir yatırımın boşa gitmeyeceğini, bu sektörleri ileri götüremeyen ülkelerin kalkınamayacağını belirterek, “Türk tarımı kadınlarımızın omzunda yükseliyor. Şimdi bu furda ağırlıklı olarak erkekleri görüyoruz. Çünkü kadınlar hayvanları sağıyor, tarlaları sürüyor” dedi. Agroexpo fuarının açılışa katılan CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer Bakan Pakdemirli ile kısa bir sohbet gerçekleştridi. Eşi Neptün Soyer ile birlikte protokol sıralarının arka sıralarında programı takip eden Tunç Soyer, bakanın davetiyle yanına geldi. Bakanla kısa bir sohbet gerçekleştiren Soyer, törenin kalan kısmını Bakan Pakdemirli ile birlikte izledi.

Ağır abiler yarışacak

Bu yıl 70 ülkenin katılımıyla yaklaşık 600 milyon doların üzerinde iş hacminin oluşması beklenen ve 7-10 Şubat tarihleri arasında açık olan fuarda, ülke tarım hayvancılığına yenilik getirecek araçların tanıtımı yapılacak. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında forumlarda, panellerde bilgiler verilecek. Fuarda ayrıca 2019 model traktör lansmanlarının yanı sıra İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından 'ağır abiler yarışıyor' boğa yarışması, boğa ırk tanıtımı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün düzenlediği genç çiftçiler yarışması, tarım makinaları inovasyonları, canlı hayvan ırk tanıtımları da yapılacak.

Program dolu

Agroexpo Fuarı, 2019 Model Traktör Lansmanı, Ağır Abiler Yarışıyor Boğa Yarışması, Genç Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışması, Tarım Makinaları İnovasyon Sunumları, Koyun Keçi Güzellik Yarışması, Yoğurt Yeme Yarışması, Boğa Irk Tanıtımları gibi birçok ilgi çekici yarışma, etkinlik, seminer ve paneller ile yine sektöre damgasını vuracak. Bitkisel üretim, hayvancılık, tarım makinaları, traktörler, iş makinaları, tohumculuk, gübre, canlı hayvan, sulama sistemleri, fide, yem ve yem katkı, yedek parça, süt ve et teknolojileri ve arıcılık sektörlerinin yer aldığı AgroExpo 2019, arıcılık sektörünün yer aldığı tek tarım fuarı olmasıyla da dikkat çekiyor.

Bakanlar zirvesi

Fuar kapsamında bu yıl ikinci gerçekleştirlen Çok Uluslu Tarım İş Forumu'nda "Dünyada Tarımın Geleceği" konulu Uluslararası Tarım Bakanları Zirvesi düzenlenecek. Zirveye Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Etiyopya, Gürcistan, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Somali, Sudan, Ukrayna ve Ürdün tarım bakanları katılıyor. Zirveye katılan bakanlara açılış töreninde birer plaket verildi.