Haber/ Gökçe ADAR

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen yerel yönetimlerde reform etkisi yaratacak olan "Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi" kapsamında etik davranış kodlarının oluşturulması çalıştayları, İzmir'de devam etti. Mövenpick Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla başlayan çalıştaya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Algı yerleşecek

Çalıştay kapsamında yerel yönetimlerde etik değerlere yönelik hassas hizmet alanları ve etik dışı davranış örnekleri; yerel yönetimlerden ve diğer ilgili kurum/kuruşlardan gelen katılımcılardan müteşekkil çalışma gruplarına, yerel yönetimlerin hizmet alanlarında etik davranış kurallarına kadar pek çok konuda bilgilendirilme yapıldı. Çalıştay öncesi konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, projenin önemine değinerek, "Son zamanlarda, kamu hizmetlerinin sorgulandığı gibi kamu çalışanlarının davranışları da sorgulanıyor. İnsan odaklı bir yönetim anlayışı gelişiyor. Bu bakımdan kamu çalışanlarının etik değerlere bağlılığı büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, bu projenin Avrupa Birliği işbirliğiyle yerel yönetimlerde etik kavramını ilke edinen kamu yönetim sisteminin geliştirilmesine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Etik ilkelerin kamuda benimsenmesi için bu projeye katkı sunanlara teşekkür ediyoruz" dedi.

Proje çalışmaları sonrası yerel yönetimlere etik algısının yerleşeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Her alanda olduğu gibi yerel yönetimlerde de etik sorunlar yaşanıyor. Vatandaş, yerel yönetimlerden etik değerlere bağlı kalmalarını bekliyor. Yerel yönetim temsilcileri, etik ilkelere uygun, laik, eşit, tarafsız ve şeffaf bir düzen içerisinde olması gerekiyor. Dolayısıyla yerel yönetimler için önemsediğimi bu projenin farkındalık yaratarakyerel yönetimlere etik algısını yerleştirecektir. Dolayısıyla, bu projenin bizler için kıymetli bir amacı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Etiğe uyulmuyor

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan ise, projede kamu görevlileriyle ilgili iddiaların ve şikayetlerin inceleneceğini belirterek, vatandaşların büyük çoğunluğunun yerel yönetimlerde etik kavramına bağlı kalmadığını düşündüklerini söyledi. Toptan, "Vatandaşların yüzde 94'ü, yerel yönetimler etik kurallara uyuyor mu sorusuna, uyulmadığını düşündüğü cevabı verdi. Vatandaşların yüzde 44'ü ise, bu etik sorununun düzeleceğine inandıklarını söyledi. Biz, her çalışma sonrası raporlar hazırlayıp, kamuoyu ile paylaşacağız" diye devam etti.

Neler yapılacak?

Proje kapsamında, etik alanlardaki boşluklar tespit edilerek, ikincil mevzuat teklifi, tavsiye belgesi hazırlanacak. İzleme stratejileri oluşturulacak. Yerel yönetim temsilcileri ile etik kuralların belirlenmesi amacıyla farklı illerde çalıştaylar devam edecek. Etik kodları içeren Yerelde Etik Davranış Kuralları El Kitabı hazırlanacak. Türkiye genelinde 7 bölgede 7 konferans düzenlenecek. Bölgesel toplantılar yapılacak. E-Öğrenme Modülü ile etik farkındalık eğitimi verilecek. Belediyeler, İl Özel İdareler, İçişleri Bakanlığı ve Valiliklerden "Etik Eğiticiler" yetiştirilecek.