Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde maddeler netlik kazandı. Söz konusu maddeleri İZENERJİ Genel Müdürlüğü önünde işçilere açıklayan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Geldiğimiz son aşama bu. Ona göre! Kararı burası verecek. Çıkıp imzalayalım mı, imzalamayalım mı?” dediğinde çoğu işçinin tepkisiyle karşılaştı. Bunun üzerine Yıldız, TİS’le ilgili son kararın birimlerde kurulacak sandıkta belirleneceği açıklandı. Ancak işçiler sandığa gidilmesi yönündeki açıklamaya da tepki gösterdi.

Yüzde 46’lık zama ‘Hayır’

TİS’te gelinen noktayı açıklayan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Yıldız, “A grubumuza 2021 Ocak ayında enflasyon artı 2 refah payı alacağız, yüzde 30,20 oldu. Rakamları açıklayacağım kararı birlikte alacağız. Şu anda taban ücretinde A grubuna brüt olarak 1061 TL, net 758 TL. B grubuna 1068 TL brüt net 768 TL. C grubuna 1061 TL net 758 TL. D grubuna 1049 TL net 750 TL. Yani taban ücretimize açıkladığım gibi yüzde 30,20 zam geldi. Bu bir yıllık zam. 2022 1 Ocak itibariyle altı aylık geriye dönük enflasyon artı iki refah payı 2022’nin Haziran ayından itibaren de enflasyon artı bir refah payı alacağız. Geldiğimiz son nokta budur. Sosyal haklara da yüzde 16 zam oldu. Toplamda yüzde 46’lık zammımız hayırlı olsun. Ancak biz birlikte karar alacağız dedik. Geldiğimiz son aşama bu. Kararı burası verecek. Çıkıp imzalayalım mı, imzalamayalım mı?” açıklamalarında bulundu. Yıldız’ın konuşmasının üzerine işçilerden ‘hayır’ sesleri yükseldi. İşçiler, ‘Eşit işe eşit ücret’, ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ sloganları attı. Bunun ardından Yıldız, “Kimse bize bunları hayrına vermedi, 155 gündür masada mücadele ederek aldık. Bu toplu sözleşmeyi, dün oturup bugün bitirmedik. Yarından itibaren bu rakamları oylamaya sunacağız. Bütün birimlere sandık koyacağız” dedi.

İşçiler yuhalayarak tepki gösterdi

TİS maddelerinin son noktasının açıklanmasının ardından yuhalanan Yıldız, “Yuhaladığınız adam aylardır bu toplu sözleşmeyi en iyi noktaya getirmek için sizlerle birlikte elinden gelen çabayı gösteriyor. Burada 3 bin kişiyle karar alamayız. Yarın sabah itibarıyla skalaları çıkarıp birimlere döneceğiz, temsilci arkadaşları da şubeye bekliyorum, onlarla da konuşacağız. Ona göre ne karar alınması gerekiyorsa birlikte yol alacağız” diye konuştu.

Gelen tepkiler üzerine son olarak Yıldız, işyeri temsilcileriyle yol haritasını görüşmek üzere toplantı kararı aldı. TİS ile ilgili son durum hala netleşmedi.

TİS Maddelerinde ilkler

Yıldız, TİS görüşmelerinde yeni eklenen maddeler olduğunu ve bazı önemli hakların kazanıldığını açıkladı. Buna göre işçilerin hastalık yardımına ek olarak fizik tedavi ücretleri işveren tarafından karşılanacak. Engelli çocuğu olan işçi, bunu belgeleyerek her ay 100 lira nakdi destek alacak. Kadın işçiler emzirme izni, regli izni ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Gününde izin kullanabilecek. Ayrıca, işçilerin gıda kartı ücreti net 300 lira oldu. Ancak işçilerin gıda kartını hangi marketlerde kullanacakları konusunda bir netlik oluşmadı.