Haber/Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU
Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nda, İzmir'de 4 bine yakın kadın bisiklet kullanımına dikkat çekmek ve kadın varlığını göstermek amacıyla bisikletlerini çiçek, balon oyuncaklarla süsleyip, topuklu ayakkabılarıyla bisiklet sürdü. Karşıyaka Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın önünde toplanan ve buradan Yunuslar Heykeli'ne kadar bisiklet süren süslü kadınlar tekrar başlangıç noktasına döndü. Tur tamamlandıktan sonra, DJ Ersin sahne aldı.


Etkinliği organize eden Semra Gür ve Pınar Pinzuti, şunları söyledi: “Bu etkinliği, insanların kadınların kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek, güvenli bisiklet sürmelerine ilişkin alt yapıyı pekiştirmek için düzenliyoruz. İzmir'de ve dünyada 200 şehirde şu an meydanlarda toplanan kadınlar bisiklet sürmeye başladı. Kadınların özgürce ifade edebilmeleri için imkan ve alan yaratılması istiyoruz. Kadın, toplumda görünür olmalı ki karar süreçlerine dahil edilsin.”

'KARŞIYAKA İÇİN ÇOK ANLAMLI'
Bisiklet kullanımına da dikkat çeken Gür ve Pinzuti, şöyle devam etti: “Geçmişte, iklim değişikliği diyorduk şimdi ise iklim krizi diyoruz. Bu krize karşı, bisikletin önemli bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Bunun teşvik edilmesini istiyoruz. Biz otomobilsiz pazar günleri istiyoruz.” Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Kadınlar bu hayatta özgür ve verimli olmalıdır. Kadınların varlığına dikkat çekilen bu etkinliğin Karşıyaka'da olması büyük bir gurur. Bisiklet kullanımıyla ilgili de önemsenecek bir etkinlik” dedi. Cemil Tugay'ın eşi Öznur Tugay, “Çok değerli bir organizasyon. Bir kadın hareketi. Bir kadından doğmuş, İzmir'den dünyaya yayılmış bir hareket. 10'uncu yılında, rotalarını Karşıyaka'ya çevirmiş olmaları bizim için çok anlamlı. Her şeyden önce, kadının var olduğunu, kadının her alanda olduğunun duyulmasını arzuluyoruz” diye konuştu.


'SOKAKTAYSAK DÜNYA DEĞİŞİR'

Etkinliğe katılan süslü kadınlardan Gül Karaman, “Önceden de bisiklet sürmeyi çok seviyordum. Ancak, bu etkinliğe katıldıktan sonra yeni bisiklet aldım, işe bisiklet ile gidip gelmeye başladım. Hem sağlık açışından hem de ulaşım açısından bisiklet kullanımının önemli olduğunu düşünüyorum. Büyük bir çoşkuyla her seneyi iple çekiyorum” ifadelerini kulllandı. Bir başka süslü kadın Aylin Gözeten, şunları dile getirdi: “Bir ay öncesinden, bu etkinlik için bisikletimin bakımını yaptırdım. Süslemelerimi hazırlamaya başladım. Amacımız; araba dışında ulaşım aracı olan bisikletin trafikte yeri olduğunu ve kadınların da trafikte yeri olduğunu belirtmek. Kadın dışarı çıkarsa, dünya değişir. O yüzden buradayız.” Zerrin Pınar da, “Biz, Atatürk kadınlarıyız. Bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz. Yolların arabalar ile dolu olması bizi çok üzüyor. Süslendik, püslendik, bisiklet kullanımına dikkat çekmek için buraya geldik. Kadınların varlığını göstermek için buradayız. Kadınlar, istese her şeyi yapabilirler” dedi.