Haber/ Didar DEMİRCİ


Belediye İş 2 Nolu Şube, yetkili oldukları Narlıdere Belediyesi’ne bağlı NARBEL şirketi ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde anlaşamayınca grev kararı aldıklarını duyurdu. Narlıdere Belediyesi önünde basına açıklama yapan Belediye İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Metin Şanlı, NARBEL yönetimine çağrıda bulunarak “Gelin masada uzlaşıyla bitirelim. Yoksa Cuma günü bu iş için greve çıkacağız” dedi.

33 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

TİS sürecine ilişkin basına açıklama yapan Şanlı, “11 Ocak 2021’de başlayan toplu sözleşmemiz, sendikamızın bütün iyi niyetli, samimi çabalarına rağmen, işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle geri dönülemez bir noktaya doğru sürükleniyor. Yaklaşık 5 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerimizde 44 maddede anlaşma sağlanmış olmasına rağmen, işverenin uzlaşmaz tavrı nedeniyle ücret ve sosyal haklara ilişkin 33 maddede anlaşma sağlanamadı. Her gün gelen zamlarla geçim sıkıntımız her geçen gün artarken, aylardır taleplerimize duyarsız kalanlar, yasada belirtilen süreleri bilerek isteyerek sonuna kadar kullanarak, bizleri adeta greve zorluyor. Nitekim yasal süreç gereği, geçtiğimiz günlerde bir grev oylaması gerçekleştirdik. Oylamaya katılan 223 arkadaşımızın 210'u grev kararına "evet" dedi” diye konuştu.

AÇLIK VE YOKSULLUK SÖZLEŞMESİ

Belediye İş Sendikası’nın örgütlü olduğu tüm belediyelerde TİS görüşmelerinin masada uzlaşıyla sonlandığına dikkat çeken Şanlı, “NARBEL'de de masada bitirmek için elimizden gelen çabayı harcadık, harcıyoruz. Çünkü sendikamız, toplu sözleşme süreçlerine günübirlik, dönemsel fırsatçı politikalarla bakmaz. Sendikamızın imzaladığı toplu sözleşmeler, ülkemizin gerçeklerinden uzak olmadığı gibi, üyelerimizin beklentilerinden, enflasyondan, hayat pahalılığından ve çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılama arzusundan da bağımsız değildir. Hiç kimse bizden, ailemizi açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bir sözleşmeye imza atmamızı beklemesin. NARBEL işçisi siyaset değil, geçim derdindedir, ekmek derdindedir. Bizler sadece alın terimizin karşılığını, hakkımızı istiyoruz” dedi. Şanlı, enflasyon rakamlarına dikkat çekere, “Size her seferinde ‘sorunlar konuşularak çözülür’ dedik. Ama konuşmaktan kaçıyorsunuz, CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerde asgari ücret 3 bin 100 lira olacak demedi mi? Bugün NARBEL'de çalışan 290 arkadaşımızın 175'i hala 2 bin 825 TL olan asgari ücreti alıyor. Neden sözünüzde durmuyorsunuz? Bu yanlışlığa, bu uzlaşmaz tavra bir son verin... NARBEL emekçileri her gün "toplu sözleşmemiz ne olacak", "geçim sorunumuzu çözebilecek miyiz?" endişesiyle mesai yapıyor. Biz emekçiler, daha huzurlu ve verimli bir şekilde çalışmak, halka daha da iyi hizmet vermek istiyoruz” sözlerini kaydetti.