Türk Metal Sendikası ile MESS arasında süren toplu iş sözleşme süreci devam ederken, arabulucudan gelen uyuşmazlık tutanağı sonrası sendika, işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için temsili olarak, personelin cenaze namazını kıldı.
Türk-İş'e bağlı Türk Metal-Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi süreci, ücret zamlarında tıkandı. Arabulucunun uyuşmazlık tutanağı tutrması üzerine, işçiler alanlara çıktı. İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran kalabalık, 'MESS şaşırma sabrımızı taşırma', 'MESS zammını al başına çal', dövizleri taşınırken 'Sözleşme hakkımız söke söke alırız', 'Türk Metal el ele genel greve' sloganları atıldı. Eyleme Türk İş'e bağlı sendikaların temsilcileri de katıldı. Sendika, yaşanan soruna dikkat çekmek için, temsili olarak işçilerin cenaze namazını kıldı. Meydana getirilen tabutun üzerine 'Mevta çok çalıştı, açlıktan öldü' yazısı yazıldı. Daha sonra işçinin cenaze namazını kılan imamın, cenaze namazını kılarken tabuta arkasını dönmesi dikkat çekti. Temsili törenin ardından açıklama yapan Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, MESS tarafından açlığa mahkum edilen bir metal işçisinin cenaze töreni için toplandıklarını söyledi. Öcal; “Şimdi size 'merhumu nasıl bilirdiniz' desem, 'İşinin ustasıydı, ailesinden ülkesinden ve ekmeği başka derdi yoktu' dersiniz. Ve sonunda da, üretti kazandırdı ama kendisi kazanamadı, mevta oldu dersiniz. İşte bugün bu merhumu, bu onurlu çalışan metal işçisini toprağa veriyoruz” dedi.

[caption id="attachment_96314" align="aligncenter" width="656"]metal-is Mürsel Öcal,işçinin, kalp krizinden, kanserden veya trafik kazasından dolayı ölmediğini, açlıktan öldüğünü söyledi.[/caption]

İŞÇİ AÇLIKTAN ÖLDÜ


İşçinin, kalp krizinden, kanserden veya trafik kazasından dolayı ölmediğini, açlıktan öldüğünü söyleyen Mürsel Öcal, buna karşın birilerinin ihracat rekorları kırdığını kaydetti. İşçinin sadece hakkını istediğini dile getiren Başkan Öcal; “İşçiye, TUİK'in enflasyonu yeter, idare et dediler. Bak pinpon topunun fiyatı düştü. Kışın plaj havlusu sudan ucuz dediler ve sonunda beklenen oldu metal işçisi açlıktan öldü. Ama biz kol kola girerek birleşeceğiz. Kimse metal işçilerini hafife almasın. Kimse önümüze sadaka gibi atılan zam oranlarına boyun eğeceğimizi düşünmesin. Biz bir oldukça, her türlü güçlüğün üstesinden geliriz. Bıçak kemiğe dayandı. Eylemse eylem, grevse grev... Türk Metal emekçisi hakkını alana kadar susmayacak” dedi. Haklarını alana kadar direneceklerini ama direnirken de krımadan, dökmeden mücadele edeceklerini kaydeden Öcal, bir ölüp bin dirileceklerini belirtti. Açıklamanın ardından işçiler, dökülen lokmadan yedi.

https://youtu.be/2M1c-GHLhr0