DEÜ’de ihraç edilen akademisyenlerin işlerine iade edilmesini isteyen KESK İzmir Şubeler Platformu, 12 akademisyen için farklı farklı soruşturmacıların atanmasına tepki göstererek, komisyonun lağvedilmesini istedi.
KESK İzmir Şubeler Platformu, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) görevden alınan 12 Barış Akademisyeni için eylem yaptı. DEÜ Rektörlüğü önünde toplanan kalabalık, akademisyenlerin işine iade edilmesini istedi. Ellerinde ‘Haksız ve hukuksuz uygulamalara son’, ‘Bu utanca ortak olma’ gibi dövizleri tutan katılımcılar, ‘Ferman Tayyip’inse üniversiteler bizimdir’ sloganları attı. Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Ulaş Yasa; “İki yıl önce, diğer birçok üniversitede olduğu gibi, üniversitemizde bir cadı avının fitili ateşlendi. 15 Ocak 2016’da 12 öğretim elemanı hakkında soruşturma başlatıldı. 3 farklı rektör, 4 farklı komisyon ve 12 farklı soruşturmacı gördük. Yaşananlar, ifade özgürlüğünün ve barış isteğinin yargılanma çabasıdır maalesef” dedi. Soruşturmacı olarak görevlendirilen Prof. Dr. Meltem Kutlu Gürsel tarafından 1 Mart 2016 tarihinde Soruşturma Raporu hazırlandığını hatırlatan Ulaş Yasa; “ Bu rapor YÖK’ün itirazlarına rağmen hocamız tarafından ikinci kez aynı şekilde rektörlüğe sunulmuştur. Prof. Dr. Meltem Kutlu Gürsel, raporunu düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne ve bilimsel özerkliğe dayandırıldı” açıklamasında bulundu.

[caption id="attachment_95923" align="aligncenter" width="719"]kesk-eylem DEÜ Rektörlüğü önünde toplanan kalabalık, akademisyenlerin işine iade edilmesini istedi.[/caption]

GÖREVDEN ALINSIN


Akademisyenlerin, Prof. Adnan Kasman döneminde kendi oluşturduğu komisyonun teklifi üzerine 28 Haziran 2017’de açığa alındığını anımsatan Yasa; “Haklarında soruşturma açılan 12 meslektaşımızdan dördü emekli olmak zorunda kaldı. Diğer sekiz arkadaşımız ise, 203 gündür açık” dedi. Rektörlüğün geçen ay akademisyenlerin yazılı ifadelerini istediklerini ifade eden Ulaş Yasa, şunları dile getirdi: “Hukuktan nasibini almamış ifade talebine, usul itirazlarımızı yaptık. Dosyayı görmek istedik. Hiçbirini kabul etmediler. Ortada bir disiplin yönetmeliği bile yok. Soruşturma hangi mevzuata dayandırılmış, bilen yok. Defalarca değişen soruşturma komisyonu, bugünkü haliyle bir kumpas çetesi halini almıştır. Yeni komisyon üyelerinin Prof. Dr. Recep Kök, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Himmet Konur ve Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Akgün olduğunu öğrendik. Prof. Kök ve Prof. Konur, kamuoyuna Vatansever Türk Aydınları Bildirisi başlığıyla ilan edilen metnin imzacısıdırlar. Prof. Kök aynı zamanda, 7 Haziran seçimlerinde MHP’nin İzmir milletvekili adayı ve İzmir Türk Ocakları’nın eski başkanıdır. Rektörlük, soruşturma komisyonunu lağvetsin, Recep Kök ve Himmet Konur soruşturmacılık görevinden alınsın.”

https://youtu.be/7dz4Ca2cBgY