Kadın Meclisleri; İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 115 çocuğun hamile olarak geldiğinin ortaya çıkması üzerine, çocuk istismarını protesto etmek için sokaklara çıktı.

Türkiye, İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ortaya çıkan utanç tablosuna kilitlendi. 5 ayda 38'i 15 yaşından küçük, toplamda 115 çocuğun hamile olarak başvuruda bulunduğu hastanede patlak veren skandalın ardından, bir çok kentte olaya göz yuman yetkililer protesto edildi. İzmir'de de Kadın Meclisleri, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. 'Çocuk istismarına sessiz kalmıyoruz', 'Bilinen 115 bilinmeyen kaç', 'Çocuk istismarı bitecek' gibi dövizler taşıyan kadınlar, iktidarı eleştirdi. Açıklamayı okuyan Melike Şentürk; “2017'de basına yansıyan verilere göre 387 çocuk istismara uğradı. Türkiye'de sadece tek bir hastaneye, sadece 5 aylık süre içerisinde 115 çocuk hamile olarak geldi ve bu kayıtlar gizlendi. İstanbul ve CEDAW sözleşmesine göre, hükümet çocuk istismarı verilerini tutmak ve açıklamakla yükümlüdür. Çocuk istismarı verilerini asla açıklamayan ve gizleyen sağlık kuruluşları dikkate alındığında, bir yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayınısın 387'nin üstünde olduğu açık. Sağlık Bakanlığı, her yıl kaç çocuğun hamile olarak hastaneye başvurduğunu açıkların. Hükümete soruyoruz. 1 yılda kaç çocuk istismara uğradı” ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_96482" align="aligncenter" width="681"] Melike Şentürk; “2017'de basına yansıyan verilere göre 387 çocuk istismara uğradı."[/caption]

KAÇ ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI


İstanbul Valiliği'nin, 115 çocuk istismarının üzerini örttüğünü savunan ve bunun da hükümetin yıllardır sürdürdüğü çocuk istismarının önünü açan politika sonucu oladuğunu söyleyen Melike Şentürk, inceleme başlatıldığına dair yapılan açıklamaları yetersiz bulduklarını kaydetti. Diğer hastanelerde de bu konuya dair araştırmalar yapılması gerektiğini belirten Şentürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in konuya dair yaptığı açıklamayı da eleştirerek şunları söyledi: “Vali, görevini yerine getirmemekle kalmıyor, gerçeğe uygun olmayan açıklamalar yapıyor. Çocuk istismarının ortaya çıkarılmasını ve soruşturulmasını engelleyen İstanbul Valiliği ve Vali Vasip Şahin hakkında soruşturma başlatılmalı. Kendisine bağlı devlet hastanelerinde ne olduğunu bilmeyen, gereken denetimi yapmayan Sağlık Bakanlığı, 115 çocuğun istismarından sorumludur. Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelere hamile olarak giriş yapan, cinsel istismara uğrayan çocuk sayısını açıklamak zorunda.” Kadınlar, açıklamanın ardından dağıldı.

https://youtu.be/Icfkf7dcdag