Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in 8 Mart programı yavaş yavaş netlik kazanıyor. İzmirli kadınlar her yıl 8 Mart’ta olduğu gibi bu yıl da alanlarda olacak. İzmir Kadın Platformu, konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından bir video yayınladı. Yayınlanan videoda, platforma üye, farklı iş kollarından 8 kadın, çağrıda bulundu. Yapılan çağrıda, özellikle işten çıkarma yasağının olduğu pandemi sürecinde patronların işçiye karşı kullandığı İş Kanunu Madde 25/2 ya da SGK adıyla Kod 29’un kadınlar üzerindeki baskısına değinildi. Öte yandan paylaşılan videonun açıklama kısmına şu ifadeler eklendi:

“Korona virüs salgının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Bu bir yılda eşitlik haklarımıza yönelik saldırılar hız kesmeden devam etti. Hayatlarımızı çekilmez kılan başta Kod 29 olmak üzere tüm saldırılara karşı "en güvenli yer mücadele" diyoruz. Ve tüm kadınları bulunduğumuz her yerde örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz.”

“KOD 29 Kadın işçilerin kabusu oldu”

İzmir Kadın Platformunun paylaştığı videoda, pandemi sürecinde işten çıkarma yasağının istisnası olan Kod 29’un kadın işçilerin kabusu olduğu vurgulanarak, özetle şu noktalara değinildi:

“Kod 29, işçinin İş Kanunun 25. maddesinin 2. bendinde sayılan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” sergilediği gerekçesiyle iş akdinin feshi anlamına geliyor. Kod 29, patronların pandemi döneminde işten çıkarma yasağını delmek ve tazminat ödememek için kullandıkları acımasız bir işten çıkarma türü. Bu kodla işten çıkartılan işçi kıdem ve ihbar tazminatı alamıyor. İşsizlik fonundan da faydalanamıyor, o da yetmiyor SGK işçinin siciline “genel ahlak ve iyi niyet kuralları” uymama suçlamasıyla çıkarıldığını not düşünce iş bulma olanağı da imkânsızlaşıyor. Kod 29 uygulaması, kadınlara yönelik şiddet, baskı, ayrımcılık ve eşitsizlikleri daha da derinleştiriyor. Ucuz, güvencesiz, düşük ücretlere kötü koşullarda, uzun mesai saatleri altında çalışmanın cinsiyetçi bir aracı ve kadınlara işyerinde uygulanan şiddetin bir parçası olarak kadın işçiler Kod 29 tehdidi altında çalışmaya zorlanıyor. Mevcut işsizlik, gelir kaybı baskısı, çalışma zorunluluğunun yanı sıra bir de damga yeme korkusu kadınların bu şiddete boyun eğmesi için fırsata dönüştürülüyor. Kod 29 ile damgalanmaya hayır, işten çıkarmalar yasaklansın, kod 29 kaldırılsın demek için kadınların mücadele ve dayanışma günü 8 Mart’ta alanlardayız.”