Haber/ Gökçe Adar

9 Eylül Gazetesiİzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketi ile iş yerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki altıncı dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma ile sonuçlanmasının ardından, sendika temsilcileri ve belediye bürokratları, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde işçilerle birlikte sözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeleri imzalanan işçiler, sonucu halay çekerek kutladı. TİS törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da katıldı. Törende konuşan Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, sürecin uzadığından bahsederek, 'KHK ile İZENERJİ şirketine yaklaşık 800 tane arkadaşımız bağlandı. Biz, 800 tane arkadaşımızın bu sözleşmeden yararlanması gerektiğini ısrarla her alanda söyledik. Alana çıktığımızda polisin saldırısına maruz kaldık. 800 tane arkadaşımız yararlanana kadar o dayak yediğimiz alanda halay çekerek toplu iş sözleşmemizi sürdüreceğimizin sözünü verdik. O arkadaşlarımız, bu sözleşmeyle birlikte alması gereken ekonomik haklarını almıştır' dedi. İktidarın kıdem tazminatıyla ilgili olan açıklamalarını hatırlatan Yıldız, 'Ekonomik krizi yaratan faturayı emekçiye kesmek istiyorlar. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yediremeyeceğiz' diye devam etti.

Ak süt gibi helal

Yıldız’ın ardından konuşan Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, ülkenin zorlu bir dönemden geçtiğini ifade ederek, bu dönemde önemli bir sözleşme imzaladıklarını belirtti. Çalışkan, 'Hem emek hem de demokrasi adına bu zor dönemde önemli bir toplu iş sözleşmesi imzaladık. Kadro anamızın ak sütü gibi helaldir. Bu zor dönemde KHK engellerine rağmen emek dostu belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. DİSK olarak bu ülkede her alanda demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz' diye konuştu.

Sahip çıkacağız

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, işçileri tebrik ederek, şu ifadeleri kullandı. 'Bu Dünya’da en onurlu şey bu toprakların, bu kentlerdekileri emekle üretmektir. En onurlu şey; bu emek mücadelesinin bir parçası olmaktır. Bu onurlu mücadelenin bir parçası olan Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum ve hepinizi tebrik ediyorum.' DİSK olarak kıdem tazminatına sahip çıkacaklarını dile getiren Çerkezoğlu, 'En temel hakkımız olan kıdem tazminatı hakkımıza el uzatmak istediklerini tekrar söylediler. Kıdem tazminatına el uzatanlara karşı, emek sömürüsüne karşı DİSK olarak bütün gücümüzle tazminatımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Biz hep beraber omuzlarımızı daha da sıkıca birbirimize yaslayacağız ve emeğin Türkiye’sini kuracağız' ifadelerini kullandı.

Eşit işe eşit ücret

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, İzmir’de eşit işe eşit ücreti başaracaklarını dile getirerek, 'Aşağıdan gelen dip dalga siyasileri değiştiriyor. Bu dip dalga büyüyecek ve Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak. Bu değişimin öncüsü biz olacağız, değişim İzmir’den başlayacak. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde İzmir’de eşit işe eşit ücreti başaracağız. Birleşe birleşe İzmir kazanacak. Türkiye kazanacak' dedi. İZENERJİ’de KHK’lı 450 işçinin mağduriyetini gidereceklerini de ifade eden Soyer, 'Aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Ama bu bize altın tepsilerde sunulmayacak. Biz bunu alın terimizle söke söke alacağız. Artık geriye dönmek yok. Bundan sonra önümüze bakacağız. Bundan sonra el birliğiyle aydınlık ülkeyi kurmak için üzerimize düşeni yapacağız' diye devam etti.

İşçiler ne alacak?

Sözleşmeye göre, A grubundaki bekar bir işçinin ücreti (net) 3 bin 277 lira, evli ve iki çocuklu işçinin ücreti 3 bin 691 lira, B grubundaki bekar bir işçinin ücreti 3 bin 380 lira, evli iki çocuklu işçinin ücreti 3 bin 793 lira, C grubundaki bekar bir işçinin ücreti 3 bin 515 lira, evli iki çocuklu işçinin ücreti 3 bin 957 lira, D grubundaki bekar bir işçinin ücreti 3 bin 577, evli iki çocuklu işçinin ücreti 3 bin 989 lira oldu.

İZENERJİ işçileri 2’şer ayda bir ise ücretlerini ikramiye eklenerek alacak. İkramiyenin eklendiği ayda A grubundaki bekar bir işçinin 4 bin 502 alacakken, D grubundaki evli ve iki çocuğu bulunan işçi 5 bin 282 lira alacak.